Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7703544 www.24chasa.bg

Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Предлагаме ви две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия.

За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията, която очакваме да се случи. За предпочитане е плодовете да не са били торени с изкуствени торове.

Рецепта 1

Прекарайте плодовете през сокоизстисквачка. Полученият сок го прецедете и прехвърлете в дървен (най-добре), стъклен или емайлиран съд с широко гърло. Покрийте отгоре с кърпа и поставете на топло (минимум 16-20 градуса). Достъпът на въздух и температурата са важни условия за начало на ферментацията.

Процесът може да се ускори и времето за ферментация да се съкрати до 3-4 седмици, ако към сока добавите оцетна гъба от приготвен преди това оцет. Необходимо е да се разбърква всеки ден.

И без закваска и разбъркване ябълковият сок може да се превърне първоначално във вино, а след това в оцет. Тогава обаче ще са нужни 9-12 седмици.

Периодично пробвайте течността на вкус и когато достигне желаната киселина може да прехвърлите вашия оцет в стъклени бутилки. Преди да разлеете оцета трябва много добре да го разбъркате, за да може закваската да се разпредели разномерно по бутилките. Не филтрирайте! Съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Рецепта 2

Вземете добре узрели сладки ябълки от късни сортове (най-добре домашни) и добре ги измийте. Нарежете плодовете, без да отстранявате сърцевината и прехвърлете в дървен, стъклен или емайлиран съд с широко гърло. Залейте с топла вода, така че ябълките да ги покрие и добавете захар (50 г за 1 кг ябълки) или мед. За да ускорите ферментацията може да прибавите щипка суха мая. Поставете съда на топло, като гърлото го покриете с кърпа, за да не позволите на мушиците, които ще се събират заради ферментацията да влезнат вътре.

Започва активна ферментация. За да не засъхват ябълките от горните слоеве трябва периодично да се разбърква. Ако ферментацията не започва добавете още захар. След 2 седмици отстранете ябълките. Сока го върнете в същия съд и оставете за още 2-4 седмици. На този етап на повърхността може да бъде видяна оцетната гъба. Част от нея може да бъде отделена и да се използва за приготвянето на втора порция оцет. След няколко седмици гъбата се свлича на дъното. Това е показател, че вашият натурален ябълков оцет вече е готов.

От 1,5 кг ябълки от десертни сортове се получава около 850 мл оцет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ново бебе за бившата национална състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева. Тя роди второто си момиченце на съпруга си Илия Янев. Силвия Митева спази традицията да даде специално име на своята рожба. Красавицата, която се роди с прекрасни мерки – 2,900 кг и 47 сантиметра - се казва Илея в чест на своя татко Илия

Българският футболист Андрей Гълъбинов се отдаде на пълен релакс в минерален басейн. Той посети термален извор в Алпите, а планинските върхове край него са силно заснежени. Нападателят наскоро се раздели с италианската си приятелка Наташа Чинели. Очевидно бившият национал не страда особено от този факт

Завидно тяло за своята 70-годишна възраст показа бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер. Той се появи по бански на плажа в катарския град Доха. Докато името му беше спрягано за треньорския пост в "Байерн" (Мюнхен), французинът се е отдал на живот в един от най-скъпите курорти в света. На плажа в Катар Венгер не остана незабелязан