Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7711817 www.24chasa.bg

Баницата! Неизменно присъства на трапезата ни и в делник, и в празник. Ако обаче традиционната баница със сирене и яйца ви е поомръзнала, сме събрали за вас няколко идеи как да разнообразите рецептата. Разбира се, в най-добрия случай ще я направите с домашно точени кори, но ако не можете или нямате време да точите, вземете готови. При тях също има разнообразие – пълнозърнести, печени на сач и мн. др. Не забравяйте, че каквато и баница да правите, маслото ще ви е пръв помощник и задължително условие за великолепен резултат. Не пестете масло в баницата. Ако пък го претопите предварително и получите гхи (вижте тук), ще е още по-вкусно и по-здравословно.

Приемете идеите ни като отправна точка и експериментирайте с подобни продукти и пропорции по ваша преценка.

С ориз по родопски

Баницата с ориз е типична за родопския край и е много лесна за осъществяване. Необходимо е само да сварите добре ? ч.ч. бял ориз, да го оставите да изстине и да го добавите в плънката с яйцата и сиренето. Опитайте също така да замените ориза с булгур, фин кус-кус или киноа. Няма да ви се получи съвсем „по родопски“, но пак ще ви хареса.

Със замразени или пресни зеленчуци

Вариантите са много – най-популярната е с праз, а също и със спанак, лапад, киселец. Бихте могли предварително да задушите зеленчуците и да ги подредите като плънка заедно със сиренето и яйцата. Но може да ги сложите и сурови в баницата – така тя ще стане по-лека и по-здравословна. Опитайте и с по-нетрадиционни за баница зеленчуци като грах, царевица или броколи. Други възможни добавки във вашата баница са маслините и каперсите.

Баница с броколи

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

1 пакет броколи, може и замразени, на розички

500 г сирене или смес от различни сирена

100 г масло

4 яйца

300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

1 Разтопете маслото в микровълновата и подгответе четчица, за да мажете с нея корите. В това време извадете броколите от плика да се отпуснат и ги накъсайте на розички.

2 Намаслете тава за печене и поставете две кори. Добре ги намаслете с помощта на четчица. Върху тях натрошете част от сиренето и разпръснете няколко розички.

3 Надиплете лист от корите отгоре, намаслете го и отново – трошено сирене и няколко розички броколи. Така – до изчерпване на продуктите, като завършите с кора, добре намаслена по цялата повърхност.

4 Разбийте яйцата заедно с прясното мляко и нарежете баницата на ромбове. Залейте я, като се погрижите яйчната смес да попие навсякъде равномерно.

5 Печете в предварително загрята фурна на 200C около 25 минути или докато повърхността стане приятно златиста.

Малък съвет

За да стане мека и въздушна баницата ви, не полагайте корите плътно, ами ги надипляйте, така че да има въздух между тях.

С месо

Може да използвате кайма, бяло месо, бекон, дори дреболии. Принципът е следният: задушавате лук или праз, в тях – каймата, парченцата бяло месо или дреболиите, и овкусявате с подправки по свой вкус: например черен пипер, кимион, къри, кориандър, чубрица, розмарин и т.н. Баницата ще е чудесна и със сухи подправки, и със свежи.

Плънката разпределяте между корите като при обикновена баница, но вместо бяло сирене пробвайте с кашкавал. Яйцата може да смесите с кашкавала или да ги разбиете и да полеете баницата с тях накрая.

Банички индийски стил

Необходими продукти:

1 кори за баница

1 ч.ч леща

100 г зехтин или разтопено масло гхи

парче джинджифил на ситно

къри (сушено или паста)

кимион

кориандър

1 глава лук или 1 стрък праз на ситно

? връзка магданоз на много ситно

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Сварете лещата, оставете я да изстине и я отцедете добре от водата.

2 Задушете лука или праза заедно с джинджифила, добавете кърито, кимиона и кориандъра, а след това и лещата. Бъркайте 3-4 минути, след което изключете котлона и добавете магданоза.

3 Вземете една кора и я сгънете на две. Намаслете повърхонстта, сложете малко от плънката и затворете, като образувате триъгълник.

4 Печете в предварително загрята фурна на 200C за 25 минути.

Може с тази плънка да направите и голяма баница. Сервирайте с къри сос. Ако обичате люто и децата също го понасят, добавете в подправките и лют червен пипер.

-----

Баницата не е задължително да е с бяло сирене. Еспериментирайте с добавяне и на други сирена – например котидж сирене, кашкавал, извара, синьо сирене, пушено сирене, рикота или смес от тях. Също така може да замените млякото в нея със сметана, кокосово мляко или газирана вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Истински аграрни умения притежава Васил Найденов. Култовият изпълнител деликатно наблюдава растенията си на терасата в апартамента в София. Загърнат в тъмна роба, Кеца не пропусна и ден без да полее и да се погрижи за цветята си. Докато го прави, съседката над него стриктно наблюдава действията на изпълнителя.

Ново бебе за бившата национална състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева. Тя роди второто си момиченце на съпруга си Илия Янев. Силвия Митева спази традицията да даде специално име на своята рожба. Красавицата, която се роди с прекрасни мерки – 2,900 кг и 47 сантиметра - се казва Илея в чест на своя татко Илия

Българският футболист Андрей Гълъбинов се отдаде на пълен релакс в минерален басейн. Той посети термален извор в Алпите, а планинските върхове край него са силно заснежени. Нападателят наскоро се раздели с италианската си приятелка Наташа Чинели. Очевидно бившият национал не страда особено от този факт