Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7739965 www.24chasa.bg

Кой не обича ребра?! Все още е топло и може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа.

Важно е да знаете, че ребрата имат нужда от време и търпение върху барбекюто. Ако разполагате с такива, останалата част от работата е песен.

Може да изберете от по-тлъстичките ребра, които са перфектни за скара, но също така може да приготвите и т.нар. патрондаш, който е и вкусен, и ефектен. Важно е да не пропускате маринатата. За нея може да ползвате пушен червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, чесън, кетчуп, барбекю сос. Казахме чесън, нали? В никакъв случай не го пропускайте. Друга важна съставка на маринатата за ребра е медът. Той ще олекоти общия вкус и в същото време ще подчертае ароматите. Благодарение на меда ще получите карамелизирана, страхотна коричка на вашите ребра. Вместо мед може да ползвате кафява захар или кленов сироп.

Класическа марината за месо: 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, щипка сол, щипка пушен червен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън. Според количеството на месото може да увеличите и количеството на маринатата.

Решите ли да поглезите тотално вашите ребърца, може да ги мариновате и след това да ги натъркате със сухи подправки. Маринатата овкусява месото отвътре, а билките правят повърхността му по-вкусна и хрупкава.

Стигнахме до същината – изпичането. Това месо се нуждае от слаб огън и силно търпение. То не бива да се пече на открит огън и предпочита жарта. Ако избързате и го изпечете на силен открит огън, месото ще стане жилаво, а по краищата ще изгори. И не го чакайте да „пада от кокъла“, защото това би означавало, че сте прекалили с изпичането.

Великолепни ребра на барбекю

Необходими продукти:
2,5 кг свински ребра (патрондаш)
? ч.ч. пилешки бульон
? ч.ч. соев сос
? ч.ч. кафява захар
6 с.л. ябълков оцет
6 с.л. зехтин
3-4 скилидки счукан чесън

сухи подправки за втриване:
2 ч.л. сол
1 ч.л. пушен червен пипер
? ч.л. чили
? ч.л. черен пипер
? ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея месото в дълбок съд, така че да го покриете. Оставете така в хладилника поне няколко часа, а при възможност – цяла нощ, като отгоре сте покрили и с прозрачно фолио.
2. Когато загреете скарата, извадете месото, отцедете го от маринатата, попийте със салфетка и го натрийте със сместта от сухите подправки.
3. Намазнете грила и поставете месото отгоре. Огънят не бива да е силен.
4. Печете по 30 минути от всяка страна.
5. Засилете огъня до среден и печете още 20 минути, като обръщате от време на време ребрата. Правете проверка с вилица дали месото е готово.

Нейно величество пържолата

Пържоли на скара – тоталната класика! За да ви се получат перфектно, е важно да изберете прясно месо с повече сланинка по него. Принципно може да сготвите на барбекю както свинско, така и телешко, агнешко, пилешко. Но все пак изберете по-мазните части на животното.

Не бива да готвите пържоли, които току-що излизат от хладилника. Оставете ги около 1 час на стайна температура – идеалното време, в което може да ги овкусите със сол и черен пипер, ако преди това не са били мариновани. Изключение правят съвсем тънките пържоли – гответе ги направо, за да са равномерно опечени.

Не гответе на открит огън. Направете хубави въглени и ги разгаряйте поне половин час. Повърхността на барбекюто трябва да е силно нагрята, за да получите хрупкава обвивка и сочна вътрешност – идеалната пържола.

Приблизителното време за печене е между 2 и 5 минути от всяка страна. Ако обичате алангле, оставете месцето върху грила до 2 минути от страна, за средно изпечено – до 4 минути, за попрепечено – до 5 минути. Не обръщайте пържолата повече от един път, ако не искате да загубите перфектната й карамелизирана коричка.

Оставете мръвките да си починат, след като слязат от огъня. Ако сте ги пекли 10 минути, им трябват 5 минути, преди да се настроят към чиниите ви.

Сочни пържоли на барбекю
Необходими продукти:

600-700 г пържоли
2 ч.л. дижонска горчица
8 – 10 л. Уорчестър сос
зехтин
2 стръкчета розмарин на ситно

Начин на приготвяне:
1. Няколко часа, преди да запалите грила, смесете горчицата, Уорчестър соса и розмарина. Може да го направите в плик с цип-затваряне, за да смесите идеално съставките. Оваляйте пържолите в маринатата и ги оставете в хладилника за поне няколко часа или за цяла нощ.
2. Половин час преди готвене извадете месото и го оставете на стайна температура.
3. Загрейте грила в това време и когато получите хубава, равномерна температура, пуснете пържолките да се приготвят. В зависимост от това как ги обичате, печете от 2 до 5 минути от всяка страна.
4. Когато ги махнете от грила, ги оставете да си почиват в тенджера или в тава, покрита с алуминиево фолио.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Симеон Славчев преговаря за разтрогване на договора си азербайджанския клуб "Карабах" до края на годината. Въпреки появилата се новина на авторитетното местно издание APA , че вече е прекратил контракта си с клуба, той все още е негова собственост, научи "България днес".  Славчев най-вероятно ще продължи кариерата си в "Левски" от

Бившият чешки национал Мартин Фенин беше приет в болница по спешност. Оказа се, че организмът му е увреден заради системна злоупотреба с алкохол. 32-годишният бивш нападател на "Айнтрахт" (Франкфурт) наскоро сподели, че се чувства по-добре в кръчмата, отколкото на терена. Сега Фенин е настанен в специализирана болница за лечение на вътрешни органи

Отказването на Ивелин Попов от националния отбор на България се коментира и в Русия. Бившият капитан на "лъвовете" е играч на местния "Ростов". "Решението на Ивелин беше неочаквано за всички нас - коментира пред агенция РИА Новости" защитникът Петър Занев, който е играл за "Амкар" (Перм). - Неговото отказване е огромна загуба