Домашни хитрини за бързо готвене и дълго съхранение на продукти

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7746169 www.24chasa.bg
Снимки Pixabay.com

След тежък работен ден стоенето с часове край печката за приготвянето на вечеря не е най-приятното преживяване. Има обаче начини за по-бърза обработка, много от тях прилагани и от опитни шеф готвачи.

Всички знаят, че пастата трябва да се вари в кипнала вода. Професионалистите обаче уверяват, че има много по-бърз начин - в тиган уок се сипва студена вода, след което веднага се слага суровата паста.

Накисването на зърнени храни и боб спестява време за готвенето им, но и е полезно, защото по този начин се отделя фитиновата киселина. Тя се съдържа в обвивките им, а човешкият организъм не може да я разгражда. Накиснете в студена вода ориза, елдата, боба, лещата или друга храна от този вид за през нощта или сутринта на тръгване за работа и покрийте с фолио.

Замразявайте! Вече сготвеният ориз става за консумация дори и седмица по-късно като съставка за салата или за допълнително готвене, стига да е бил замразен и поставен във фризера. Така може да съхраните и плодове и зеленчуци. Преди това трябва да ги измиете и нарежете на малки парченца. И лютите чушки, които не са минали никаква обработка, също може да се запазят за по-дълго чрез замразяване.

Чесънът ще се сготви по-бързо и няма да загори при пържене, ако го обелите по-рано, а не непосредствено преди термичната обработка. Ако сте любител на джинджифила, но не искате да губите време да го белите, избирайте възможно най-свежите корени. Трябва само да ги измиете, а после да ги настържете.
Зеленчукова супа или яхния ще приготвите бързо и ще запазите полезните вещества, ако не белите кореноплодните зеленчуци, а само ги почистите с четка и ги сложите да се варят.

Домашни хитрини за бързо готвене
и дълго съхранение на продукти

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Симеон Славчев преговаря за разтрогване на договора си азербайджанския клуб "Карабах" до края на годината. Въпреки появилата се новина на авторитетното местно издание APA , че вече е прекратил контракта си с клуба, той все още е негова собственост, научи "България днес".  Славчев най-вероятно ще продължи кариерата си в "Левски" от

Бившият чешки национал Мартин Фенин беше приет в болница по спешност. Оказа се, че организмът му е увреден заради системна злоупотреба с алкохол. 32-годишният бивш нападател на "Айнтрахт" (Франкфурт) наскоро сподели, че се чувства по-добре в кръчмата, отколкото на терена. Сега Фенин е настанен в специализирана болница за лечение на вътрешни органи

Отказването на Ивелин Попов от националния отбор на България се коментира и в Русия. Бившият капитан на "лъвовете" е играч на местния "Ростов". "Решението на Ивелин беше неочаквано за всички нас - коментира пред агенция РИА Новости" защитникът Петър Занев, който е играл за "Амкар" (Перм). - Неговото отказване е огромна загуба