Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7866348 www.24chasa.bg

Сминдухът е познат предимно като неделима съставка на шарената сол, но той притежава безброй лечебни свойства. Богат е на протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди.
Проучванията показват, че тази подправка умело се бори с възпаленията, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар и теглото, подсилва имунитета, грижи се за здравето на кожата и косата.

В Аюрведа сминдухът се препоръчва на хора, на които не им достига телесна топлина. Те обикновено са с отслабен имунитет и лесно настиват. Чаят от сминдух има затоплящо действие върху тялото и подсилва имунната система.

Семената на тази подправка са вълшебни за кърмещите майки, тъй като стимулират образуването на кърма. Ако имате за цел да влезете в любимите си дънки няколко размера по-малки, то тогава знайте, че чаша чай от сминдух сутрин на гладно подобрява метаболизма. Това помага за акумулирането на топлина в тялото и справянето с излишните килограми.
Същата напитка е чуден враг на солната киселина в стомашния сок. Редовната му консумация подобрява храносмилането и помага при гастрит и подуване на корема.

Семената на сминдуха са отлично антибактериално, противогъбично и противовъзпалително средство. Стрити на прах те облекчават кожни възпаления, причинени от рани, екземи, изгаряния.
Ако страдате от пърхот, а шампоаните не помагат, тогава смелете семена от сминдух. Те са богати на протеини, които стимулират растежа и възстановяват увредената коса.
Чаят от това растение може да ви помогне с дневния стрес и със задържането на вода в организма.

Бъдете внимателни обаче с количеството. Ако се прекали с него, това може да причини образуването на газове и подуване на корема. Не го консумирайте заедно с медикаменти за разреждане на кръвта и такива, предписани за лечение на нарушения в кръвосъсирването. Същото се отнася и за хора с язви на червата и стомаха.
Ако сте бременни, също го избягвайте, защото той може да предизвика преждевременно раждане.

Картофи със сминдух


1 кг белени средни картофи
1 к.ч. зехтин
щипка червен пипер
щипка черен пипер
щипка чубрица
щипка сминдух
щипка хималайска сол
сусам

1 Разполовете картофите и ги сложете в купа със студена вода. Смесете всички сухи подправки без сусама. Ако искате да усилите аромата на някоя подправка, сложете повече от нея.
Излейте водата от картофите и я заменете със зехтине. Поръсете зеленчуците със сместа от подправките.
2 Оваляйте добре картофите и оставете настрани за 2-3 мин. Застелете тава с хартия за печене и наредете картофите. Поръсете ги със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение