Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7866392 www.24chasa.bg

Кока-колата е един от най-спорните, но и най-популярните продукти в света. Ако сте сред привържениците на здравословния начин на живот, едва ли държите постоянно бутилка от тази напитка в хладилника си. След този текст обаче може и да започнете да я използвате – не за трапезата, а за домакинството.

1. Сосове и маринати

Кулинарните качества на тази напитка не се изчерпват само в комбинирането й с чипс и хамбургер пред телевизора. Смесете сос барбекю с кока-кола в съотношение 1:1 и мариновайте с получената смес пилешко месо. При готвене на фурна или скара ще получите хрупкава златиста коричка – заради захарта в напитката.

2. Срещу гадене

Ако ви се повдига без видима причина, опитайте да отстраните неприятното усещане с чаша кока-кола. Но помнете, че е необходимо предварително да разгазирате напитката, като я разклатите внимателно. Според някои освен против гадене разгазираната кока-кола е ефикасна и срещу диария.

3. Премахване на вредители

Този съвет е подходящ за вас, ако се занимавате с градинарство. Следващия път, когато се опитвате да се справите с вредителите, унищожаващи листата и плодовете на растенията, просто поставете под тях купичка с кока-кола. Вредните твари ще бъдат привлечени повече от напитката, отколкото от растенията ви. Много от химическите средства срещу вредители не бива да се използват по време на зреене на плодовете и зеленчуците – за този период може да пръскате със смес от кока-кола и вода. Особено ефикасен е този метод при краставиците и боровинките.

4. Миене на прозорци

Вероятно ще се учудите, но безалкохолната напитка може да ви окаже ценна помощ, когато миете прозорци – особено за автомобилните, по които се натрупват повече прах и замърсявания. Просто напоете гъба с кока-кола и почистете с нея стъклото. Не забравяйте обаче да изплакнете добре, тъй като течността е сладка и моментално ще привлече насекомите – а едва ли искате да постигнете такъв ефект.

5. Почистване на посуда

Натрупването на котлен камък (твърд остатък от соли) по дъното на тигани и тенджери е проблем, с който домакините периодично се сблъскват. За да го отстраните бързо, налейте малко кока-кола в съда и сложете да заври. Възможно е да се наложи да кипне няколко пъти поред, но котленият камък непременно ще се изчисти.

6. Почистване на банята

Вероятно сте чували и преди, че кока-колата се справя ефективно с котления камък по плочките, мивката и тоалетната чиния. Но за да постигнете видим резултат, е важно да оставите напитката да действа на повърхността не по-малко от час. Нанесете достатъчно количество кока-кола върху участъците със замърсявания (или най-добре поставете напоена с течността гъба върху потъмнелите зони), след което отмийте обилно с вода. Излейте малко от напитката в канала, за да го изчистите от косми и мастни натрупвания. Още един плюс на кока-колата пред химическите препрати е, че няма неприятен мирис на хлор.

7. Премахване на стар слой боя

Ако трябва да отстраните стар слой боя от метална повърхност (например от градински мебели), нанесете обилно кока-кола и оставете за известно време. След тази проста манипулация ще почистите остатъците от боя по-лесно и бързо.

8. Отстраняване на ръжда

Не, това не е мит, който доказва вредата от кока-колата. Ако внезапно установите, че притежавате метални предмети, които са се покрили с ръжда, накиснете ги за 6-8 часа в кока-кола, а след това ги минете с фина шкурка. Ще станат като нови.

9. Първа помощ

Удивително е, но химичните вещества в състава на кока-колата са в състояние да се справят с болката - например при ухапване от насекоми. Ако на пикник ви ужили оса или ви опари медуза в морето, а не сте си взели специално мазило, и в двете ситуации може да полеете засегнатото място с кока-кола или да направите компрес.

10. За наторяване

Съдържащият се в кока-колата фосфор се усвоява от растенията. За да получите бързо качествен компост на вилата, съберете плевели, листа, трева, добавете тор и полейте всичко с кока-кола – така ще увеличите количеството фосфор при наторяването.