Гара-мост за Талин от Zaha Hadid Architects

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7869458 www.24chasa.bg
Rail Baltica в Талин

Студиото на покойната Заха Хадид спечели конкурса за строителството на новата жп гара в район Юлемисте на Талин, където се намира и летището.
Rail Baltica ще се превърне в основен транспортен възел, през който ще се осъществява удобна връзка на балтийските страни през Полша към Европа, включително с главното летище на Естония. Според специалистите новата гара ще се превърне в катализатор за икономиката на Прибалтика.

Конструкцията на Rail Baltica е такава, че сградите ще играят ролята и на мост, по който хората ще преминават над линиите. По време на строежа няма да спира работата на съществуващата жп гара. Партньор на Zaha Hadid Architects е местното архитектурно бюро Esplan, като според проекта след завършването си Rail Baltica трябва да получи сертификат за устойчивост BREEAM.

Архитектурата на транспортния възел в Талин силно напомня тази на откритата през 2017 година жп гара Афрагола в италианския град Неапол. Тя е проектирана от Заха Хадид малко преди смъртта й през 2016 година и от нейния професионален партньор Патрик Шумахер, който сега е начело на архитектурното бюро.

Гара-мост за Талин от
Zaha Hadid Architects

Гара Афрагола в Неапол
Гара Афрагола в Неапол