Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7869522 www.24chasa.bg

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време.

Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина.

Непретенциозно е що се отнася до грижите, чудесно се съчетава с други растения и изглежда живо и красиво дори в снега. А в края на краищата, ако решите, можете дори и да го изядете...

Ландшафтните дизайнери ценят тази култура преди всичко заради необичайната форма, размер и окраска на листата.

Тя се отличава с особено разнообразие. Може да бъде светлозелена, зелена със синкави жилки, тъмновиолетова, сивозелена, синьозелена с розови до виолетови петна, бяла, жълта, бордо и даже кремава.

По-големите цветарски фирми предлагат декоративно зеле на любители и специалисти.

Най-големи почитатели на това растение са японците, които са го отглеждали още през средните векове и са създали много сортове, различни както по форма, така и по цвят. А вече има и такива с дълги стъбла, които успешно се използват за рязан цвят и направа на букети.

Впечатляващи видове

Условно всички видове и сортове на това растение може да се разделят на две групи: декоративно зеле с кочан и такова, което не формира кочан.

Видовете от първата група приличат на екзотични цветя. С тяхната селекция се занимават градинарите в Япония, затова и сортовете са наречени "Токио", "Нагоя" "Осака". В диаметър те могат да достигнат от 25 см до 1 метър.

Тези без кочан прекрасно подхождат за оформяне на бордюри и цветни лехи. Наричат ги розовидни.

Декоративното зеле без кочан може да достигне до 120 см височина, а ниските сортове - до 30 см.

Това растение много прилича на розата. И тъй като "кралицата на градината", по време на върха на красотата на зелето, вече увяхва, то има смисъл да я замените с устойчивата на замръзване, но не по-малко красива "зелева роза".

Всички видове декоративно зеле са двугодишни. В първата година на вегетацията те формират листа, а във втората цъфтят и плодоносят. В ландшафтния дизайн се използват предимно през първата година.

Превъзходен ефект в студената градина

С декоративно зеле могат да се оформят много красиви композиции. То е подходящо както за смесено отглеждане с други цветя и растения, така и за самостоятелно засаждане. От него могат да се направят много ефектни цветни петна или бордюри.

В зависимост от това дали е по-нискорастящо или стъблото му е по-високо, декоративнното зеле може да се засажда на първи или втори план, така че да не пречи на останалите растения, а точно обратното - да подчертава тяхната и своята красота.

Декоративното зеле може да изпъкне, като солитер на поляната, в лехата сред ниски растения, а също и да участва в отделни неголеми групи.

А ниските видове, пресадени през есента в саксии могат да служат през зимата за украса в по-хладните помещения.

Със своята привлекателност зелето превъзхожда обичайните листно-декоративни растения.

Можете да го засаждате в градината във вид на триъгълници, квадрати, кръгове, шахматно или в други фигури, като съчетавате растения с различно обагряне на листата.

Поради високата си зимоустойчивост това растение дълго време ще украсява градината и ефектно ще изглежда дори в снега.

Цветовете на листата му стават най-ярки и красиви при по-хладно време - температура на въздуха около 10 градуса.

Декоративният ефект обаче се проявява само през първата година. На втората израстват високи стъбла с дребни жълти цветове.

Декоративното зеле не образува глава, а само многобройни листа, дълбоко и силно накъдрени, с различно оцветяване, понякога във вид на концентрични кръгове. Най-често външният кръг е от зелени листа, после следват бледорозови и колкото се отива по-навътре, цветът им потъмнява.

Късната есен и зимата са благоприятни за това растение. Колкото повече пада температурата, толкова оцветяването на листата става все по-тъмно.

Такова зеле можете да си засадите върху празните лехи, оставени от едногодишните цветя, и да се радвате на красивите листа, които се подават под снега. Така вашата цветна градина няма да навява тъга и ще ви поднесе приятна изненада. Още повече, че листата му сменят цвета си.

Грижи и размножаване

 Размножаването на декоративното зеле става чрез семена, които запазват своята кълняемост близо 4 години.

Ако искате да отгледате това интересно растение във вашата градина, може да засеете семената през март или април в саксии. Запълнете съдовете с торф, листовка и пясък в съотношение 2:2:1 и полейте след това. Във всяка саксия сложете по 2 семена на дълбочина от 1 см и засипете със субстрата.

Ако температурата на въздуха е 18-20 градуса, първите стръкчета ще се появят след около 5 дни.

При по-ниска температура прорастването ще стане по-късно. През пролетта, може да пресадите растението на открито.

Ако вече сте засадили декоративно зеле във вашия двор трябва да знаете, че то не е много взискателно към почвата, но не понася добре наторяване с оборски тор.

Като растение от семейство зелеви обича редовното поливане чрез дъждуване.

Засадете го на място, добре огрявано от слънцето на предварително добре овлажнена почва. Пазете го от набезите на зелевата гъсеница, която обича да нагризва листата му.

Растението може да се пресажда от едно място на друго не само докато е малко, но и когато вече е възрастно. Това означава, че ако сте го засадили през лятото, през есента можете съвсем спокойно да го преместите и да се радвате до късна есен на ярките му багри.