Откриха сградата с най-висок атриум в света (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7894745 www.24chasa.bg
Снимки zaha-hadid.com

Проектирана е от Заха Хадид

Край китайската столица Пекин бе отворена за експлоатация сграда, в която се намира най-високият атриум в света. Проектирана е от Заха Хадид преди смъртта й заедно с водещия местен инвеститор SOHO China и е третата от общата им работа в района след Galaxy SOHO и Wangjing SOHO.

Leeza SOHO се намира в модерната бизнес зона Фентай на югозапад от Пекин - между центъра на града и новото летище Дасин и общата й височина е 207 м. В сърцето на небостъргача се намира впечатляващият атриум от 194,15 м, с което е №1 в света. Сградата изглежда впечатляващо и заради усуканата си форма и ефектната стъклена фасада. На практика е здание от две други, свързани помежду си с вътрешни мостове. Те се намират на 13-ия, 24-ия, 35-ия и 45-ия етажи.

Откриха сградата с най-висок
атриум в света (ВИДЕО)

Вътрешността има и четири подземни нива, като на двете по-дълбоки са разположени паркинги за 480 коли, а на другите два - магазини и кафенета. В Leeza SOHO могат да се паркират и 2680 велосипеди.
Атриумът осигурява естествената светлина в небостъргача, а специална вентилационна система работи като "термална тръба", за да гарантира регулирането на температурата и притока на въздух. Сградата е кандидат за сертификат LEED за енергоефективно и екологично строителство.

Откриха сградата с най-висок
атриум в света (ВИДЕО)