Без пейки, но със звук и светлина на автобусната спирка (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7982605 www.24chasa.bg
Снимки ri.se


Тази спирка е наречена Station of Being, намира се в арктическия град Умеа и засега е експериментална. Дизайнът, включващ звук и светлина, е на студио Rombout Frieling Lab и е разработен съвместно с шведски изследователски институти специално за региона със суров климат. Поръчката за иновативната спирка е на местната община, която иска ползващите градския транспорт да се чувстват по-добре, докато чакат.

Изследователите установили, че когато е много студено, хората предпочитат да стоят прави и да се облягат, вместо да сядат. Затова няма от пейки, а от Rombout Frieling Lab измислили дървени облегалки, които се спускат от покрива на Station of Being. Те са леко огънати и се разширяват в долната част, като могат да се въртят. По този начин човек може да се обърне с гръб към пронизващия вятър, но също да разчита на известно уединение.

Звукът и светлината имат важна роля, която допълва стремежа да се осигури комфорт на чакащите. Сменящият се цвят указва къде в момента се намира автобусът, пътуващ към Station of Being. Местоположението се уточнява и със съответен звук. Например, когато рейсът е при фабриката за стъкло, иновативната спирка свети в бледо синьо и излъчва тонове, които се асоциират точно със стъклото.
Нововъведението се приема много добре от хората в Умеа и е твърде вероятно общината да подмени и други спирки в града. А от Rombout Frieling Lab вярват, че разработката може да се приложи и на много други места, не само в райони с арктически климат.