Как да приготвим идеалната коледна пуйка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7982703 www.24chasa.bg

Ако за празниците очаквате много гости, един от най-добрите варианти за основно ястие е печената пуйка - освен че е вкусно, месото й е изключително полезно. А ще един плюс е, че може да се консумира както топло, така и студено. Този вид месо е леко, нискокалорично и хипоалергенно, особено подходящо е за детското меню и лечебни хранителни режими. В пуешкото има най-малко холестерол в сравнение с другите животински храни, а в една порция се съдържат около 60% от дневната доза витамини и микроелементи. Месото обаче не е съвсем лесно за приготвяне - има някои тънкости, които ще ви помогнат да получите възможно най-доброто ястие.

Избор

Разбира се, идеалният вариант е да изберете прясно и младо месо - ще го познаете по светлата и гладка кожа и плътната и еластична текстура. Най-вкусното месо е от птици на възраст 16 седмици и тегло 5 - 10 кг. Месото от по-големите и възрастни птици остава жилаво и сухо, дори и след няколко часа готвене.

Можете да сварите пуйката, да я изпечете, да изпържите месото, да го завиете във фолио и да го сложете във фурната, да направите кайма или да напълните пуйката. Най-популярните плънки са от гъби, кестени, черен дроб, сушени плодове, ядки, ориз, картофи и други зеленчуци. Особено вкусно става месото с плодова глазура или с различни сосове. В някои рецепти се използва вино или шампанско. Пуешкото месо има една особеност - лесно се „адаптира” към други видове меса. Така че ако го комбинирате със свинско, телешко или пилешко, вкусът на пуешкото ще е недоловим.

- Купете пуйката не по-рано от два дни преди приготвянето й. Измийте я веднага под течаща вода отвън и отвътре, подсушете, покрийте с фолио и оставете в хладилник. Замразената пуйка трябва да се размрази бавно в хладно помещение или в студена вода, като водата периодично се сменя. Пуйка с тегло 9 кг има нужда от около две денонощия, за да се размрази.

- Никога не подлагайте на топлинна обработка студено месо - то трябва да е на стайна температура, за да стане ястието сочно и крехко. Затова един час преди началото на готвенето извадете пуйката от хладилника. Можете да ползвате маринати от вода, вино, шампанско, коняк със захар, мед, подправки, лимон, чесън. Месото може да престои в марината до три дни.

- Вместо мариноване можете да натриете месото отвътре със смес от чесън, сол, зехтин, розмарин и да го оставите да престои за няколко часа.

- Напълнете пуйката с плънка (не твърде плътно) и зашийте отвора.

- Как да изпечете месото, за да стане сочно? Поставете пуйката откъм гърдите в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с фолио и печете на 170 - 190 °C, като от време на време поливате с получения сос.

- Времето за печене зависи от теглото (включва се и плънката) - на всеки 450 г добавете 18 мин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и