Рецепти за коледни месни вечери

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7992872 www.24chasa.bg

Печено пиле с мед и горчица

лесно

6 порции

100 мин

1/3 ч.ч. меко масло

1 с.л. пресен лук на ситно

2 ч.л. дижонска горчица

2 ч.л. мед

2 кг пиле

2 с.л. брашно

2 ч.ч. пилешки бульон

1 Загрейте фурната на 180°C. Намазнете леко тава. Смесете маслото, лука, горчицата и меда. Внимателно и съвсем леко отделете кожата от гърдите на пилето и сложете маслената смес вътре. Опитайте се да я разнесете с ръце, докъдето ви е възможно. Намажете и повърхността на пилето с част от микстурата. Завържете краката на пилето и прехвърлете в тавата.

2 Печете 85 мин, или до готовност. Оставете настрана за 10 мин.

3 За да направите грейвито, оберете мазнината от пилето, останала в тавата. Запазете от нея 2 с.л., а останалото количество върнете на котлона на средна температура. Прибавете брашното. Бъркайте постоянно 2 мин, а след това излейте бульона и останалата месна мазнина. Не спирайте да бъркате. След като заври, оставете върху котлона 2 мин, или докато сместа се сгъсти. Сервирайте месото с грейвито и печени зеленчуци.

Телешко с градински чай и прошуто

лесно

10 порции

90 мин

1 кг телешко филе

2 1/2 с.л. дижонска горчица

12 листа градински чай

12 резена прошуто

120 г заквасена сметана

1/2 ч.ч. майонеза

1 с.л. бял винен оцет

2 ч.л. крем за мазане с хрян

2 ч.л. копър на ситно

масло

1 Намажете месото с 2 с.л. горчица. Поръсете с градинския чай. Направете правоъгълник от 6 резена прошуто, а отгоре сложете половината от телешкото. Завийте на руло. Направете същото с останалите количества месо.

3 Загрейте масло на средна температура и запечатайте всяка страна на месото 2 мин, или докато придобие златист цвят. Прехвърлете в предварително загрята фурна на 180?. Печете 60 мин, или до готовност. След като извадите от печката, завийте във фолио и оставете са престои 15 мин. Нарежете на тънко.

4 За да направите дресинга, разбийте сметаната, майонезата, оцета, хряна, копъра и останалата горчица. Осолете. Сервирайте с месото.

Карамелизирано свинско с ябълки и мащерка

лесно

8 порции

150 мин

25 г масло

1 арпаджик на ситно

1 голяма зелена ябълка на резени

1 с.л. кафява захар

1 с.л. листа от градински чай на ситно

1 ч.ч. галета

2 кг свинско контрафиле

1 с.л. сол

1 ч.л. мащерка на ситно

1 Разтопете маслото на средно висока температура. Сотирайте арпаджика и ябълката за 3-4 мин, или до златисто. Прибавете захарта и 1 с.л. вода. Бъркайте, докато кристалите се разтопят. След като заври, намалете температурата. Оставете да къкри 5 мин, или докато се карамелизира. Сложете градинския чай. Гответе 1 мин, или докато сместа леко се сгъсти. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади за 30 мин.

2 Добавете галетата към ябълковата микстура. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

3 Загрейте фурната на 250?C. Поставете месото върху кухненска хартия, за да поеме от влагата му. Направете малки разрези пред 1 см. Сложете плънката и завийте на руло. Завържете. Комбинирайте солта и мащерката и натъркайте месото.

4 Печете 20 мин. Намалете температурата до 180?C и печете още 90 мин, или до готовност. Извадете от фурната и покрийте с фолио. Оставете настрани за 10 мин. Нарежете на филийки и сервирайте с желаната от вас гарнитура.

Пуйка, увита в бекон

лесно

10 порции

40 мин + 3 часа за готвене

4 кг пуйка

500 г бекон на ивици

2 малки лимона на шайби

50 г разтопено масло

1/3 ч.ч кленов сироп

за плънката:

1/2 ч.ч. лешници на ситно

100 г масло на кубчета

1 глава лук на ситно

2 счукани скилидки чесън

1 с.л. мащерка на ситно

2 с.л. магданоз на ситно

4 1/2 ч.ч. галета

1/2 ч.ч. сушени червени боровинки на ситно

1 За да направите плънката, препечете лешниците на средна температура за около 4 мин, като не спирате да бъркате. Прехвърлете в купа.

2 Разтопете маслото на средна температура. Сотирайте лука 10 мин, или до омекнате. Прибавете чесъна и зелените подправки, след 1 мин свалете от огъня и добавете към лешниците. Оставете настрани за 30 мин. Слогете галетата и боровинките. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

3 Загрейте фурната на 180?C. Напълнете пуйката с плънката, завържете краката и пъхнете крилата под птицата. Завийте гърдите с бекона и поставете лимоновите резени. Намажете пуйката с разтопено масло и увийте добре в алуминиево фолио.

4 Печете 2 часа, свалете фолиото, намажете птицата с кленов сироп и печете още 45 мин, като през 15 мин заливате пейката със собствените й сокове. Извадете от фурната, леко разхлабете фолиото и оставете настрани за 15 мин. Поръсете допълнително с мащерка. Сервирайте със зелен фасул и аспержи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански