Ако зелето със свинско ви е омръзнало, ето какво друго да приготвите с него (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8021721 www.24chasa.bg

Все още по каците се търкаля по някоя и друга зелка, но сигурно вече са ви омръзнали традиционното свинско със зеле, както и зелевите сарми. Ще ви припомним още няколко начина да приготвите любимия зимен продукт на българина.

Едни от най-харесваните и оригинални рецепти за кисело зеле са пълнената кисела зелка и пържолите, „облечени“ в листа от зеле. Може да импровизирате и с двете. Например зелката може да напълните с плънка за сарми или пък със средно големи късчета свинско, задушени с много праз. А пържолите може да приготвите по няколко начина. Ако вече имате изпечени пържоли, които искате да „рециклирате“ в нова рецепта, може да пуснете зелевите листа да се попарят във вряла вода, да завиете месото в тях, да загънете хубаво като плик и да допечете в тава, йенски съд или гювече за около 30 мин. Ако пържолите са сурови, овкусете ги с черен и червен пипер и малко чубрица, увийте ги в зелевите листа и печете час и 30 мин. И още една забавна идея за зеле. Издълбайте вътрешността на малка питка от бяло хлебче и я запълнете с кисело зеле и нарязана на ситно сланинка отгоре. Подправете с магданоз. Ето и подробно описание на още две идеи с кисело зеле:

Свинско със зеле на чорба

необходими продукти:

400 г свинско месо на парчета

400 г кисело зеле на ситно

30 г фиде

5-6 с.л. олио

1 с.л. червен пипер

3 сухи люти чушлета

2 л зелев сок

1 л вода

черен пипер

сол на вкус

чубрица

начин на приготвяне:

1 Задушете месото в олиото и добавете червения пипер. Когато и той се позапържи, сложете и зелето заедно с чушките.

2 Залейте със зелевия сок и водата. Подправете и оставете да къкри 15-ина мин на средно слаб огън.

3 През последните 5 мин добавете фидето и доовкусете с чубрица и още пипер.

Боб със зеле на фурна

необходими продукти:

1 средно голяма кисела зелка на ситно

200 г сварен фасул

1/3 ч.ч. олио

2-3 с.л. доматено пюре

1-2 ч.ч. зелев сок

дафинов лист

джоджен

1-2 счукани скилидки чесън

начин на приготвяне:

1 Сварете зелето в тенджера под налягане.

2 Объркайте го с всички останали продукти и изсипете в тава.

3 Печете във фурната, докато не хване приятна коричка. Преди сервиране отстранете дафиновите листа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и