Как сами да си отгледаме ванилия?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8033488 www.24chasa.bg

Ванилията е незаменима част от много сладкиши и напитки, наред с канелата, портокаловите корички и други гъделичкащи сетивата ароматизатори. Замисляме ли се обаче откъде идва бялото прахче? Какво представлява в суров, непреработен вид? А как изглежда растението и можем ли да го отглеждаме в домашни условия?

Ванилията е орхидея, родом от Мексико. Всъщност, цял род орхидеи, около 110 вида. Най-широко използваната и позната е Vanilla planifolia. Историята по култивирането на растението е много интересна. То е свързано с красиви легенди за невъзможна любов, завладяване на народи и висока търговска стойност. Днес най-големите производители на ароматната подправка са Мадагаскар, Коморос, Индия и др.

Въвеждането на орхидеята в промишлени насаждения, с цел добив на суровина, извън родината й се оказало невъзможно заради "проклятието на Монтезума". Има ли наистина проклятие ще разберете по-късно...

Лиана със специфични нужди

Може да достигне 35 метра дължина

Всички представители на род Vanilla са лиани и имат нужда от структура, по която да се катерят. Листата са издължени, разположени последователно по дължината на стъблото.

Размерът им е около 12 см. Някои видове нямат същински листа, а функцията фотосинтеза се изпълнява от самите стъбла. На възлите срещу листата се образуват въздушни корени, както при много други видове орхидеи.

Цветовете са събрани в снопчета от 12-20 до 100 на една китка. Бели, кремавобели, зелени и зелено-жълти, цветовете отделят сладък и неповторим аромат. След опрашване се оформят шушулки, подобни на бобените, съдържащи семенца. Шушулката достига до 24 см дължина.

Изискванията на ароматките

Тъй като Vanilla planifolia е най-широко разпространена в търговската мрежа ще опишем насоките за отглеждане конкретно за нея. Малко или много те са универсални за всички ванилиеви лиани, но винаги е по-добре да се информирате за нуждите и спецификите на отделните видове.

Поливки и подхранване

Важно е да осъзнаем, че въздушните корени изпълняват основни функци - прикрепяне, хранене, осигуряване на вода. В този ред на мисли почвеният субстрат е само първоначална среда, докато растението се прихване. Фокусирайте усилията си към надземната маса повече, отколкото към подземната. Ваниловата орхидея се "полива" често, като най-добрият начин за доставка на вода е оросяването. Максимално доближаване до естествените условия в тропическо Мексико е ключът към успеха.

"На час по лъжичка" вместо еднократно обилно преяждане винаги е за предпочитане. Избягвайте торове с високо съдържание на уреа (азот). По-безопасно е да подхранвате ванилията няколко дни с двойно разреден разтвор. Следва почивка от около 2 седмици и нова доза.

Светлина и температура

Разлика между дневната и нощната температура се оценява от тази орхидея, както и от много други.

Съответно подходящ е диапазонът между 27-30 и 15-21 градуса.

В естествена среда лианата получава филтрирана светлина, вследствие на етажността в гората и разположението си под дърветата.

В домашни условия растението ще се чувства добре при подобни условия, като се допуска огряване само в сутрешните часове. Защита от следобедното слънце през горещата част от годината е задължителна!

Пресаждане и субстрати

Субстратът се използва единствено за опора, докато ванилената лиана се прихване, развие въздушни корени и се поведе по опората. Много субстрати и смеси могат да се използват за целта- от кори и сфагнум до керамзит и екопочва. Оттук следва, че ако няма някакъв проблем в основата на растението, пресаждане не е необходимо.

Цъфтеж и опрашване

Съцветията се развиват по странични клонки. В зависимост от броя на цветовете, цъфтежът може да продължи повече от месец. Всяко цветче се отваря сутрин и се затваря в късния следобед, но никога повече не се отваря отново.

За да се образува шушулката с ценната подправка, е необходимо опрашване. В Мексико това е задължение на пчелите Melipona, а ако не разполагате с тях, е необходимо сами да извършите процедурата. (И точно тук се появява проклятието на Монтезума, което споменахме по-горе. Отнело доста време на производителите, докато разберат защо не могат да произвеждат ванилия извън Мексико. Чарлс Морен, белгийски ботаник и професор, осъзнал значението на пчелите Melipone и проклятието загубило смисъл.) Неопрашените цветчета увяхват и опадат сами. Изкуственото опрашване е трудоемка работа. Най-практикуваният метод е внимателно преместване на прашниците върху плодника с помощта на пръчица или друг инструмент.

В промишлените производства се опрашват малко на брой цветчета от всяко съцветие, за да се получи висококачествен добив.

Бране и преработка

И шушулката, и семенцата се използват в кулинарията, сладкарството, козметичната и парфюмерийната промишленост. Важно е да не се бърза. Узряването на семената може да отнеме повече от 9 месеца, но ароматът е най-наситен, когато шушулката се разпукне сама.

Ароматните компоненти са заключени в глюкозиди и трябва да бъдат освободени чрез ензимна реакция. Има няколко разработени метода за тази цел:

1. Сушене на слънце - шушулките се разстилат на слънце и престояват така 2-3 часа, след което се завиват, за да се "изпотят" през нощта. Процедурата се повтаря, докато шушулките придобият тъмнокафяв цвят. Това може да отнеме около 3 седмици. Но сушенето не свършва дотук. Шушулките трябва да се преместят на сянка, за да се доизсушат за около 2 до 4 седмици.

2. Гореща баня - затопля се вода до 57-88 градуса (не бива да ври). Шушулките се потапят в нея за 2-3 минути и се вадят. Завиват се, за да се "изпотят", след което се изсушават на добре проветриво място.

Като билка

Накратко, както всяка билка, и тази има две страни. Ванилията е афродизиак и помага при импотентност. Освен това е антиоксидант и антидепресант.

Помага за регулиране функциите на храносмилателната, кръвоносната и нервната система. Смята се, че намалява нивото на стрес и безпокойство.

Отрицателните страни на ароматната подправка са, че към нея можем леко да се пристрастим при продължителна употреба, както и да се развие "ванилизъм" (от него страдат най-често работниците в индустрията). Той се изразява в главоболие и кожни проблеми.

Ванилията може да се използва като естествен ароматизатор в банята, гардероба и жилищните помещения.

Можете сами да си направите ванилов екстракт, като потопите една шушулка в силен алкохол. Бутилчицата (или съда) трябва да се затваря плътно и да се разклаща всеки ден в продължение на 2-3 седмици. Така приготвен, екстрактът се използва в кулинарията, а има приложение и при кожни проблеми (акне, стареене, рани, цялостно състояние), насърчава растежа и подобрява състоянието на косата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански