Още 5 интересни сгради, очаквани през 2020-а (II част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8042702 www.24chasa.bg
"Дюната" на Заха Хадид

Вече представихме 5 здания, които трябва да бъдат въведени в експлоатация през тази година, и които се очаква да впечатлят силно с архитектурата си. Сега към тях добавяме още пет.

Стадионът на Кенго Кума
Домакин на летните олимпийски игри тази година е Токио. Сред най-важните арени ще е новият стадион. Той е проектиран от местния архитект Кенго Кума и е със скелет от дърво. Международният конкурс за съоръжението бе спечелен от Заха Хадид, но по-късно японското правителство поиска промени в първоначалния дизайн, за да се избегне превишаването на одобрения бюджет. Освен това идеята на вече покойната Хадид бе остро критикувана. Нейният стадион бе оприличаван на костенурка, бял слон, на нещо, което е напълно несъвместимо с японската култура. В крайна сметка бе направен нов конкурс, който бе спечелен от Кума, а Заха Хадид води дела с години, но без успех.

"Дюната" на Заха Хадид
4 години след смъртта на архитектката нейни творения все още се строят. Очаква се скоро да бъд открит новият офис на компанията за преработка на боклук по еко стандарти Bee'ah от Обединените Арабски емирства. Сградата е в град Шарджа и дизайнът й следва профила на дюните, подчертайки силно типичния за Заха Хадид стил.

"Хималаи" в града
Комплексът Nanjing Zendai Himalayas Centre, в който ще има жилищни и офис сгради, хотели, магазини, се намира в китайския град Нанкин и заема площ от 560 000 кв. м. Автор на проекта е местното студио MAD. Сградите напомнят някои от хималайските върхове, построени са и са оборудвани с последни технологии, много от тях екологични.

1000 "дървета" в Шанхай
Това е жилищен квартал с площ 300 000 кв. м, проектиран от британеца Томас Хедъруик за финансовия център на Китай Шанхай. Името е красноречиво и показва плана за наличието на впечатляващо количество зеленина.

Музей като счупена пирамида
Архитектурното бюро Foster + Partners е автор на проекта за Арт музея в северния китайски град Датун. Сградата прилича на разчупена пирамида и представлява група от четири обема, които се застъпват и са обвити със стомана кортен.

Още 5 интересни сгради,
очаквани през 2020-а (II част)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и