Любопитни факти за пералните машини

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8046344 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Пералните машини са част от нашето ежедневие и макар да не са толкова атрактивна покупка колкото са мобилните телефони, хай-тек джаджите или последно поколение компютрите, тези домакински уреди правят живота ни по-лесен, развивайки се впечатляващо бързо.

Малцина от нас знаят историята на пералнята – как е еволюирала и как е подобрила начина си на работа през годините. По-надолу ще откриеш няколко интересни факта за домакинските уреди, които превърнаха прането на дрехи в просто натискане на един бутон.

1. Под някаква първоначална форма пералните машини съществуват още от 1760 г. и са приличали на големи дървени кутии, в които са се поставяли дрехите, след което бивали въртени на ръка с помощта на манивела.

2. Дървените перални машини еволюирали чрез експерименти и иновации, благодарение на Уилям Блекстор - търговец, който искал да зарадва съпругата си за рождения ѝ ден.

3. Първата електрическа пералня серийно производство носи името Тор (Thor) и била изобретена през 1908 г. Машината работела посредством система за завъртане на дрехите, задвижвана от двигател и ремък, подобно на по-голямата част от съвременните перални машини.

4. Изобретяването и развитието на пералните машини има положителен ефект върху процеса на еманципация на жените, които успели да излязат на пазара на труда, оставяйки домашните задължения на електрическите уреди.

5. Изследователи от Япония се опитват да изобретят пералня машина, която да работи само с пяна за местата, където водата е в ограничени количества.

6. Пералните машини с предно зареждане са по-енергийно ефективни от тези с вертикално зареждане, като в същото време изпират дрехите по-добре.

7. В днешно време вече съществуват перални машини, които могат да бъдат управлявани чрез приложение на смартфона.

8. Най-неприятното нещо свързано с пералнята машина е да забравиш да добавиш някоя дреха. Това вече е решено при пералните, в които имаш възможност да добавяш дрехи по всяко време, без да прекъсваш цикъла на пране.

9. Едно британско изследване показва, че повече от половината мъже в Англия не знаят как се използва пералнята машина.