Комфорт с инфрачервени лъчи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8046676 www.24chasa.bg

Този вид отопление е едно от най-практичните решения за дома, защото е чисто, ефективно и дори полезно за обитателите, уверяват от фирма „Пестим енергия“.

Как действа?

При включване на инфрачервен уред в помещението той затопля повърхността на стените, пода и тавана, мебелите и хората, които са в зоната на прякото лъчение. Въздухът започва да се загрява от момента, в който температурата на стените се изравни с неговата и я надвиши.

Дълговълновото лъчение затопля най-добре

Инфpaчepвeнитe лъчи ca къcoвълнoви, cpeднoвълнoви и дългoвълнoви, като последните са най-подходящи за дома. Ефективността, комфортът и икономичността обаче са свързани с наличието на качествена дограма и добра топлоизолация на стените, пода и тавана.

Инфрачервеното (дълговълновото лъчисто) отопление осигурява чувство за комфорт при 18-22 градуса температура на въздуха. По подобен начин човек се чувства при 25-26 градуса при ползване на конвективно (въздушно) отопление, например с климатик. Еднаквото усещане се обяснява с разликата в топлообмена между тялото и околните повърхности. Въздухът може да е с температура над 25 градуса, а на човек да му е хладно, особено ако стои до външна стена, която е с температура на вътрешната си повърхност около 15 градуса. И обратно – ако стените са затоплени, човек се чувства добре и при температура на въздуха 18 – 20 градуса. Именно заради това инфрачервеното отопление е по-икономично с 30 до 50 %.

Не изсушава въздуха

Инфрачервените отоплители се предлагат като изключително тънки и компактни панели, които се монтират лесно на стена или таван и излъчват с дължина на вълната от 3000 nm до 1 mm, което е най-благотворният диапазон за човека.

Топлинните лъчи се разпространяват под формата на електромагнитни вълни, докато на пътя им не се окаже материален обект. Така затоплят стените, пода, тавана, които акумулират топлината и впоследствие я излъчват обратно в помещението. При отопление с лъчист уред няма опасност от завихряне на въздух с прах и микроби в помещението. Самият въздух не се изсушава, а остава с оптимална влажност и е благоприятен за обитателите, заради което лъчистото отопление е подходящо за хора с астма и алергии. Стените винаги са по-топли от въздуха, което намалява предпоставките за поява на конденз и мухъл.

Панел с въглеродни влакна

За помещение с площ между 16 и 20 кв.м, с изолация от стиропор между 6 и 8 см, качествена дограма, изолации на пода и тавана, е необходим панел InfraHEAT 800L с мощност 800 W и размери 60х120 см. Сърцевината му е от специално проектирано за целта платно от въглеродни влакна и никел, което е вградено чрез изолационен пласт между двете външни алуминиеви плочи. Тъканта от въглеродни влакна превръща абсорбираната електрическа енергия в инфрачервени лъчи с дължина на вълната над 3000 nm. Тя е продукт на най-новата технология в тази област и прави панелите InfraHEAT по-ефективни и икономични в сравнение с панелите, при които се използват други нагревателни елементи.

Без поддръжка

и със здравословен ефект

Освен че притежават висока ефективност, отоплителните панели InfraHEAT са стилни, компактни, надеждни, с дълъг живот и не изискват поддръжка. Освен стандартната серия, има и луксозна с бяло или черно стъклo, огледални панели и панели-картини.

Дълговълновите топлинни лъчи са най-благоприятно влияние върху човешкия организъм. Пpинципът нa дeйcтвиe нa мeдицинcкoтo oбopyдвaнe зa физиoтepaпия е на базата на това лъчение. В инфрачервените кабини се ползват топлинни лъчи от дълговълновия диапазон, които са същите като генерираните от човешкото тяло. Прониквайки в тялото на дълбочина до 4 мм, инфрачервените вълни нагряват мускулите и тъканите. Доказано е, че това лъчение влияе благотворно върху човешкото здраве, затова и се прилага толкова често при различни оздравителни процедури.

Дизайнерски радиатори

От фирма “Пестим енергия” предлагат голямо разнообразие от дизайнерски радиатори, подходящи както за водноотоплителни системи, така и за електрически вариант. Изборът зависи от различни фактори, сред които термостабилността на помещението, мястото за монтаж и предпочитанията на обитателите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и