Комфорт с инфрачервени лъчи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8046676 www.24chasa.bg

Този вид отопление е едно от най-практичните решения за дома, защото е чисто, ефективно и дори полезно за обитателите, уверяват от фирма „Пестим енергия“.

Как действа?

При включване на инфрачервен уред в помещението той затопля повърхността на стените, пода и тавана, мебелите и хората, които са в зоната на прякото лъчение. Въздухът започва да се загрява от момента, в който температурата на стените се изравни с неговата и я надвиши.

Дълговълновото лъчение затопля най-добре

Инфpaчepвeнитe лъчи ca къcoвълнoви, cpeднoвълнoви и дългoвълнoви, като последните са най-подходящи за дома. Ефективността, комфортът и икономичността обаче са свързани с наличието на качествена дограма и добра топлоизолация на стените, пода и тавана.

Инфрачервеното (дълговълновото лъчисто) отопление осигурява чувство за комфорт при 18-22 градуса температура на въздуха. По подобен начин човек се чувства при 25-26 градуса при ползване на конвективно (въздушно) отопление, например с климатик. Еднаквото усещане се обяснява с разликата в топлообмена между тялото и околните повърхности. Въздухът може да е с температура над 25 градуса, а на човек да му е хладно, особено ако стои до външна стена, която е с температура на вътрешната си повърхност около 15 градуса. И обратно – ако стените са затоплени, човек се чувства добре и при температура на въздуха 18 – 20 градуса. Именно заради това инфрачервеното отопление е по-икономично с 30 до 50 %.

Не изсушава въздуха

Инфрачервените отоплители се предлагат като изключително тънки и компактни панели, които се монтират лесно на стена или таван и излъчват с дължина на вълната от 3000 nm до 1 mm, което е най-благотворният диапазон за човека.

Топлинните лъчи се разпространяват под формата на електромагнитни вълни, докато на пътя им не се окаже материален обект. Така затоплят стените, пода, тавана, които акумулират топлината и впоследствие я излъчват обратно в помещението. При отопление с лъчист уред няма опасност от завихряне на въздух с прах и микроби в помещението. Самият въздух не се изсушава, а остава с оптимална влажност и е благоприятен за обитателите, заради което лъчистото отопление е подходящо за хора с астма и алергии. Стените винаги са по-топли от въздуха, което намалява предпоставките за поява на конденз и мухъл.

Панел с въглеродни влакна

За помещение с площ между 16 и 20 кв.м, с изолация от стиропор между 6 и 8 см, качествена дограма, изолации на пода и тавана, е необходим панел InfraHEAT 800L с мощност 800 W и размери 60х120 см. Сърцевината му е от специално проектирано за целта платно от въглеродни влакна и никел, което е вградено чрез изолационен пласт между двете външни алуминиеви плочи. Тъканта от въглеродни влакна превръща абсорбираната електрическа енергия в инфрачервени лъчи с дължина на вълната над 3000 nm. Тя е продукт на най-новата технология в тази област и прави панелите InfraHEAT по-ефективни и икономични в сравнение с панелите, при които се използват други нагревателни елементи.

Без поддръжка

и със здравословен ефект

Освен че притежават висока ефективност, отоплителните панели InfraHEAT са стилни, компактни, надеждни, с дълъг живот и не изискват поддръжка. Освен стандартната серия, има и луксозна с бяло или черно стъклo, огледални панели и панели-картини.

Дълговълновите топлинни лъчи са най-благоприятно влияние върху човешкия организъм. Пpинципът нa дeйcтвиe нa мeдицинcкoтo oбopyдвaнe зa физиoтepaпия е на базата на това лъчение. В инфрачервените кабини се ползват топлинни лъчи от дълговълновия диапазон, които са същите като генерираните от човешкото тяло. Прониквайки в тялото на дълбочина до 4 мм, инфрачервените вълни нагряват мускулите и тъканите. Доказано е, че това лъчение влияе благотворно върху човешкото здраве, затова и се прилага толкова често при различни оздравителни процедури.

Дизайнерски радиатори

От фирма “Пестим енергия” предлагат голямо разнообразие от дизайнерски радиатори, подходящи както за водноотоплителни системи, така и за електрически вариант. Изборът зависи от различни фактори, сред които термостабилността на помещението, мястото за монтаж и предпочитанията на обитателите.