Басейн за въртящата се къща

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8116622 www.24chasa.bg
Снимки dezeen

Тази къща е построена през 1968 година по проект на Ричард Т. Фостър - архитект и инженер, работил с Филип Джонсън и Мийс ван дер Рохе и може да се върти на 360 градуса. Намира се в Уилтън, малко градче в щата Кънектикът. Самият Фостър е живял в нея 35 години до смъртта си през 2002-а.

Заради пълния кръг, който къщата може да направи, всяко помещение се наслаждава на различна гледка. Движението става с помощта на електродвигател и механички компоненти на принципа, който се използва за оръдейните куполи. Сега имотът принадлежи на двойка от Манхатън, която го използва като вила. Неотдавна го обнови, като добави къща за гости и басейн и оптимизира със съвременни материали и устройства основната сграда.

Тя е с диаметър 22 метра и се издига над земята чрез цилиндричен център. Около него вътре се вие спираловидно стълбище, което води до горните нива. Сградата е със стоманена конструкция и кръгла стъклена фасада. Движението започва с натискането на бутон, а най-бързо пълният кръг може да се направи за 45 минути.

Площта от 278 кв. м също е оптимизирана, като дневната е премахната стена между кухнята и дневната зона, а спалнята на родителите и детската стая са разширени. Подменени са голяма част от повърхностите, които вече са бели и лъскави, а в съвременното обзавеждане сега има мебели на Филип Старк и Марсел Уондърс. Оригинално е подходено към детското легло, което виси на въжета от тавана.

Басейн за въртящата се къща

Басейн за въртящата се къща

Басейн за въртящата се къща

Басейн за въртящата се къща

Басейн за въртящата се къща