Създадоха графен от боклук (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8128395 www.24chasa.bg
Снимки уикипедия


Учени създадоха нов метод за синтезиране на графен, като за изходен материал използваха отпадъци с високо съдържание на въглерод, сред които хранителни, дървени въглища, нефтен кокс, автомобилни гуми, смесен пластмасов боклук, съобщава The engineer.
Разработката е на екип от химици от университета „Райс” в Хюстън, начело с Джеймс Тур, и гарантира 99% чистота на получения графен.

В момента цената на тон, произвеждан по двата познати метода, е между 67 000 и 200 000 долара на тон, а според Тур новият процес може значително да я понижи. Освен това Тус се надява, че разработката ще позволи производството на килограм на ден. Графенът е смятан за материала на бъдещето заради невероятните си механически, химически и електронни качества. В момента набира висока популярност като материал за производство на батерии. Изолиран е за пръв път през 2004 година в Манчестърския университет от британските учени от руски произход Андрей Гейм и Константин Новоселов, които през 2010-а получават Нобелова награда за физика за постижението си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември