Концепция: Фуния ще прави ток от мълниите (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8143144 www.24chasa.bg
Снимки Brooks + Scarpa

Американската архитектурна фирма Brooks + Scarpa поглежда в бъдещето с концептуална конструкция, която да събира енергия от мълниите.
Проектантите са нарекли идеята си Vortex Generator, която е с форма, напомняща фуния или торнадо.

В центъра на конструкцията има голяма спираловидна тръба, пълна с газ. Тя е от гъвкав материал, който е добър проводник на ток. Когато слънцето грее, тази спираловидна част е спусната надолу, но с приближаването на буря ще се раздува нагоре, за да привлече мълниите, енергията от които ще се превръща в ток в подстанцията, намираща се в най-ниската част.

Конструкцията разполага със слънчеви панели и гръмоотводи, за да се гарантира безопасността, защото във Vortex Generator Brooks + Scarpa са събрали на едно място наглед невъзможни неща - обществена зона за отдих със станция, генерираща ток. Дизайнът на концепцията е вдъхновен от маратонките P.O.D.System shoe, комбиниращи три различни технологии за амортизация. Според архитектите най-подходящото място за подобна конструкция е в залива Сарасота във Флорида, където често има бури.

Концепция: Фуния ще прави
ток от мълниите (ВИДЕО)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември