Подводен дрон сканира океана за микропластмаса

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8158407 www.24chasa.bg
Снимки sprout.cc

Подводен дрон може да сканира океана и да подава информация за състава на откритите микрочастици пластмаса.
Разработката е на американската неправителствена организация Draper съвместно със Sprout Studios. Апаратът може да се използва и в реки и езера. Целта е да помогне на учените с информация за местонахождението и състава на замърсяванията.

Дронът се пуска във водата от робот, който играе ролята на станция и на зарядно. Draper drone има голяма повърхност отпред, която е проектирана като решетка, която привлича пластмасовите частици. Потокът вода преминава насочено през тялото на дрона, за да осигури възможност за анализ. Изходящите данни съдържат освен състава на микрочастиците, също точни GPS-координати. Корпусът на апарата е опасан от пръстен, на който са батериите и устройството за управление.

Подводен дрон сканира океана за микропластмаса

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември