Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8207070 www.24chasa.bg

Ирина Кънева е Търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD от месец май 2019 година. Преди това оглавява маркетинга на Серес Мениджмънт Сървисиз, където отговаря изцяло за имиджа на Park Center Sofia, както и за разработването на цялостни комуникационни концепции за Sofia Airport Center. Кънева работи и като маркетинг и комуникационен мениджър във веригата Пикадили. Има магистърска степен по бизнес и мениджмънт от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Владее английски и руски език. Омъжена, с една дъщеря.

- Г-жо Кънева, много анализатори предричат балон на пазара на имоти в София - кризисна ли ще бъде 2020 според Вас?

- Ръстът в сектора на жилищните имоти е естествен в период на покачване на работната заплата, ниски лихви по банкови кредити, ниска доходност при спестявания и изключително нисък процент на безработица.

Пазарът на недвижими имоти в София е една цяла вселена, а ние в BLD работим в сегмент ново строителство, което дава друг аспект на анализите, сравнени с тези на посредническите агенции. Ние отчитаме устойчив ръст на продажбите и за 2020 г. удвояваме броя на имотите в реализация в сравнение с 2019 г. В момента работим по проектирането и изграждането на седем нови проекта, които ще реализираме в срок от три до пет години.

Затегнатите регулации доведоха до спад в броя на разрешителните за строеж през 2019 г. Очакваме все по-трудно и бавно да се получават новите разрешителни за строеж в столицата. В такъв момент пазарът се саморегулира, като отсява утвърдените инвеститори с доказан опит.

Прогнозираме търсенето на ново строителство да се увеличи и с изтичането на сроковете за паспортизация на сградите. Голям процент от старите жилищни сгради в страната не отговоря на изискванията за издаване на технически паспорт и на характеристиките за енергийна ефективност според стандартите на Европейския съюз. Този процес ще бъде свързан и с допълнителни разходи за собствениците на такива имоти.

Нашите проучвания показват и промяна в нагласите на потребителите – в София клиентите инвестират не само в имот, те вече са узрели да платят повече за локация, качество и за среда. Дори младите семейства, които за първи път купуват жилище, предпочитат нови сгради на доказани инвеститори, в комплекси с ограничен достъп, качествено изпълнение на общи части. В новите комплекси и сгради се създава и компактна социална среда. Затова и стремежът на BLD е да създава локации, като облагородява цели зони, изграждайки инфраструктура и насърчавайки общността.

- Вие строите жилища за по-заможни клиенти, те усещат ли потребност да инвестират в недвижимост сега вместо да държат спестяванията си на депозит при липсващи лихви?

- Забелязвам, че дебатите покрай валутния борд оказват влияние на решението за инвестиция в имоти и не само при по-заможните клиенти. Факт е, че в хората назрява страх и те намират инвестицията в имот за най-сигурен начин да вложат спестяванията си.

Интересна тенденция от началото на годината е, че клиенти, които в предварителен договор за покупка на имот са заявили, че ще ползват банков кредит, се обръщат към нас с молба за промяна на условията и предпочитат да платят по-голям процент от стойността на имота със собствени средства. Наши партньори, които се занимават с внос на техника, проектиране и производство на мебели, също регистрират бум в поръчките. Хората започват да инвестират парите си в покупка на нов имот или в обновяване и обзавеждане на настоящото си жилище.

- Освен чист въздух, какво друго търсят клиентите ви в Slow Life , когато избират къща до големия град?

- Клиентите на Slow Life търсят едно ново качество на живот. Това е съвкупност от чист въздух, спокойствие, невероятни гледки, връзка с природата, възможност за качествено време, прекарано на открито със семейство и близки хора, сигурност, комфорт и не на последно място - общност. Концепцията Slow Life е създадена за две основни таргет групи. Първата - това са хора в активна възраст, които вече са изградили кариера, стремят се към истински ценните неща в живота си и са осъзнали нуждата от промяна, от алтернатива на стреса и скоростта на динамичния живот в големия град. И втората - семейства с малки деца, които искат да осигурят здравословна и сигурна среда за отглеждането им.

При проектиране на комплекса отделихме време да направим сериозно проучване сред представители на тези две групи клиенти, за да дефинираме техните изисквания и да добавим стойност към къщите. Затова сред предимствата на Slow Life са индивидуални термопомпи, включени в цената на всяка къща, организиран превоз до основните транспортни комуникации в пиковите часове сутрин и вечер, мултифункционално спортно игрище, барбекю зона за жителите на комплекса, паркинг за посетители, както и споделено пространство за срещи на общността. Работим и по проект, който предвижда изграждане на база за частно училище и детска градина в рамките на комплекса. Последната новаторска идея, която обсъждаме, е да създадем био ферма на няколко декара от земята, която да осигурява пресни зеленчуци за жителите на комплекса, напълно в унисон със зелената идея на Slow Life.

В BLD вярваме, че дори най-смелите идеи са приложими и влагаме много енергия, желание и любов в проектирането на комплекса. В следващите фази на проекта планираме и по-бюджетни къщи, на цени, съизмерими с цената на тристайно или четиристайно жилище в София, за да дадем възможност на младите семейства да станат част от тази зелена общност. Продължаваме да добавяме повече към проекта във всеки следващ етап от изграждането му с увереността, че всичко е част от една постоянно взаимодействаща си среда.

- Доскоро този стил на живот се считаше за привилегия за богатите, как се променят нагласите?

- Живеем в много динамични времена. Всичко около нас се променя бързо, притискат ни срокове, храним се бързо, бързо общуваме, работим, живеем. Достъпът до чист въздух, тишина, зеленина в големия град е все по-трудно възможен. По всичко личи, че червената лампа в главите на хората, които имат отношение към качеството на живот, вече свети силно.

Дори един уикенд, прекаран сред природата, с дълги разходки, общуване със семейството, добрата храна, променя начина, по който се чувстваме през следващите 5-6 дни. А какво би било, ако всяка вечер вечеряш навън, на двора пред дневната си, ако сутрин се будиш от песен на птиците и дишаш въздух, който лекува? Всички ние си задаваме този въпрос.

Качествената промяна на мисленето е факт и извънградската къща е в плановете на все по-голям процент от хората . Вече не е задължително да си сред най-заможните, за да избереш къща в комплекс в близост до София.

- Има и своите предизвикателства, нали? С какво не искат да се примирят модерните семейства и защо?

- Разбира се, разработването на нова локация винаги е свързано с предизвикателства. За нас основното беше да комуникираме правилно местоположението на Slow Life и да обясним, че комплексът не се намира във Владая.

Зона Приплат, в която изграждаме нашето модерно зелено селище, е внимателно избрана. Това е южен склон, заобиколен от планински била и познат като едно от местата с най-чист въздух в близост до София. Преди години в тази зона се е помещавала царската белодробна болница, а по-късно и белодробната клиника на Правителствена болница. Не случайно твърдим, че въздухът в Slow Life лекува. Покрай комплекса минават и няколко еко – маршрута за разходка.

За модерните семейства, които избират този начин на живот, бързият достъп до града е от основно значение, за да могат да обслужват програмата на малките си деца. Решението ни да потърсим партньорство с частно училище и детска градина се обосновава от нуждата да предложим алтернатива и спокойствие на тези семейства.

Често, по време на оглед, хората са изненадани колко близо до София са открили съвкупността от чист въздух, гледки и спокойствие.

Клиентите ни не правят компромис и със сигурността. Ако изборът е между селска къща и къща в затворен комплекс – сериозно предимство е денонощната охрана, осигурена не само от видео наблюдение, а и от обход на комплекса.

И не на последно място трябва да спомена общността, която създаваме в Slow Lifе. За модерните семейства средата, в която живеят е от значение - кои са съседите ти, с кого играят децата ти. Тенденцията е нашите клиенти да са посланици на проекта ни сред своя приятелски кръг и да привличат живеещите в къщата в съседство на тази, която са избрали.

- Ако имате пълна свобода да изберете в какъв имот да живеете, кой би бил Вашият избор и защо?

- Хубавото на средната ми възраст е, че имам свободата да избирам и да променям почти всичко в живота си. Човек узрява за различни концепции и в различните етапи от времето променя дефиницията си за качество на живот.

Така се случи и с нашето семейство – ние направихме обратен завой по отношение на избора на дом. До скоро за нас беше важно да живеем в центъра на града, на пешеходно разстояние от училища, магазини, заведения, клубове и да съобразяваме локацията с програмата на нашата дъщеря.

В годината, в която дъщеря ни навърши пълнолетие, направихме неочакван избор – решихме да се преместим от жилището си в центъра на града и си купихме апартамент в първата сграда от комплекс MONA на BLD в „Манастирски ливади – Изток“. Истината е, че никога не бях обмисляла подобна промяна, но нещо се случи по време на поредния оглед с клиент в сградата. Осъзнах, че искрено вярвам в предимствата на комплекса, в това, че въздухът е по-лесен за дишане, в невероятните гледки от терасите към целия град и към Витоша. Впечатли ме и профилът на купувачите в комплекса – хора, с които искам да живея в една сграда.

Паралелно с това открихме и чара на селския живот. Наехме дългосрочно къща на 30 километра от града. Оттогава не сме прекарвали и един уикенд в София, а селската къща се превърна в мястото, където дните са по-дълги, храната е по-вкусна, слънцето е по-ярко и винаги има време за барбекю с приятели, четене на книги в двора. Дори кучето ни е по-щастливо. Гледам на този нов период в живота ни като подготовка да се включим в зелената общност на комплекс Slow Life след време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си