Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8207070 www.24chasa.bg

Ирина Кънева е Търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD от месец май 2019 година. Преди това оглавява маркетинга на Серес Мениджмънт Сървисиз, където отговаря изцяло за имиджа на Park Center Sofia, както и за разработването на цялостни комуникационни концепции за Sofia Airport Center. Кънева работи и като маркетинг и комуникационен мениджър във веригата Пикадили. Има магистърска степен по бизнес и мениджмънт от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Владее английски и руски език. Омъжена, с една дъщеря.

- Г-жо Кънева, много анализатори предричат балон на пазара на имоти в София - кризисна ли ще бъде 2020 според Вас?

- Ръстът в сектора на жилищните имоти е естествен в период на покачване на работната заплата, ниски лихви по банкови кредити, ниска доходност при спестявания и изключително нисък процент на безработица.

Пазарът на недвижими имоти в София е една цяла вселена, а ние в BLD работим в сегмент ново строителство, което дава друг аспект на анализите, сравнени с тези на посредническите агенции. Ние отчитаме устойчив ръст на продажбите и за 2020 г. удвояваме броя на имотите в реализация в сравнение с 2019 г. В момента работим по проектирането и изграждането на седем нови проекта, които ще реализираме в срок от три до пет години.

Затегнатите регулации доведоха до спад в броя на разрешителните за строеж през 2019 г. Очакваме все по-трудно и бавно да се получават новите разрешителни за строеж в столицата. В такъв момент пазарът се саморегулира, като отсява утвърдените инвеститори с доказан опит.

Прогнозираме търсенето на ново строителство да се увеличи и с изтичането на сроковете за паспортизация на сградите. Голям процент от старите жилищни сгради в страната не отговоря на изискванията за издаване на технически паспорт и на характеристиките за енергийна ефективност според стандартите на Европейския съюз. Този процес ще бъде свързан и с допълнителни разходи за собствениците на такива имоти.

Нашите проучвания показват и промяна в нагласите на потребителите – в София клиентите инвестират не само в имот, те вече са узрели да платят повече за локация, качество и за среда. Дори младите семейства, които за първи път купуват жилище, предпочитат нови сгради на доказани инвеститори, в комплекси с ограничен достъп, качествено изпълнение на общи части. В новите комплекси и сгради се създава и компактна социална среда. Затова и стремежът на BLD е да създава локации, като облагородява цели зони, изграждайки инфраструктура и насърчавайки общността.

- Вие строите жилища за по-заможни клиенти, те усещат ли потребност да инвестират в недвижимост сега вместо да държат спестяванията си на депозит при липсващи лихви?

- Забелязвам, че дебатите покрай валутния борд оказват влияние на решението за инвестиция в имоти и не само при по-заможните клиенти. Факт е, че в хората назрява страх и те намират инвестицията в имот за най-сигурен начин да вложат спестяванията си.

Интересна тенденция от началото на годината е, че клиенти, които в предварителен договор за покупка на имот са заявили, че ще ползват банков кредит, се обръщат към нас с молба за промяна на условията и предпочитат да платят по-голям процент от стойността на имота със собствени средства. Наши партньори, които се занимават с внос на техника, проектиране и производство на мебели, също регистрират бум в поръчките. Хората започват да инвестират парите си в покупка на нов имот или в обновяване и обзавеждане на настоящото си жилище.

- Освен чист въздух, какво друго търсят клиентите ви в Slow Life , когато избират къща до големия град?

- Клиентите на Slow Life търсят едно ново качество на живот. Това е съвкупност от чист въздух, спокойствие, невероятни гледки, връзка с природата, възможност за качествено време, прекарано на открито със семейство и близки хора, сигурност, комфорт и не на последно място - общност. Концепцията Slow Life е създадена за две основни таргет групи. Първата - това са хора в активна възраст, които вече са изградили кариера, стремят се към истински ценните неща в живота си и са осъзнали нуждата от промяна, от алтернатива на стреса и скоростта на динамичния живот в големия град. И втората - семейства с малки деца, които искат да осигурят здравословна и сигурна среда за отглеждането им.

При проектиране на комплекса отделихме време да направим сериозно проучване сред представители на тези две групи клиенти, за да дефинираме техните изисквания и да добавим стойност към къщите. Затова сред предимствата на Slow Life са индивидуални термопомпи, включени в цената на всяка къща, организиран превоз до основните транспортни комуникации в пиковите часове сутрин и вечер, мултифункционално спортно игрище, барбекю зона за жителите на комплекса, паркинг за посетители, както и споделено пространство за срещи на общността. Работим и по проект, който предвижда изграждане на база за частно училище и детска градина в рамките на комплекса. Последната новаторска идея, която обсъждаме, е да създадем био ферма на няколко декара от земята, която да осигурява пресни зеленчуци за жителите на комплекса, напълно в унисон със зелената идея на Slow Life.

В BLD вярваме, че дори най-смелите идеи са приложими и влагаме много енергия, желание и любов в проектирането на комплекса. В следващите фази на проекта планираме и по-бюджетни къщи, на цени, съизмерими с цената на тристайно или четиристайно жилище в София, за да дадем възможност на младите семейства да станат част от тази зелена общност. Продължаваме да добавяме повече към проекта във всеки следващ етап от изграждането му с увереността, че всичко е част от една постоянно взаимодействаща си среда.

- Доскоро този стил на живот се считаше за привилегия за богатите, как се променят нагласите?

- Живеем в много динамични времена. Всичко около нас се променя бързо, притискат ни срокове, храним се бързо, бързо общуваме, работим, живеем. Достъпът до чист въздух, тишина, зеленина в големия град е все по-трудно възможен. По всичко личи, че червената лампа в главите на хората, които имат отношение към качеството на живот, вече свети силно.

Дори един уикенд, прекаран сред природата, с дълги разходки, общуване със семейството, добрата храна, променя начина, по който се чувстваме през следващите 5-6 дни. А какво би било, ако всяка вечер вечеряш навън, на двора пред дневната си, ако сутрин се будиш от песен на птиците и дишаш въздух, който лекува? Всички ние си задаваме този въпрос.

Качествената промяна на мисленето е факт и извънградската къща е в плановете на все по-голям процент от хората . Вече не е задължително да си сред най-заможните, за да избереш къща в комплекс в близост до София.

- Има и своите предизвикателства, нали? С какво не искат да се примирят модерните семейства и защо?

- Разбира се, разработването на нова локация винаги е свързано с предизвикателства. За нас основното беше да комуникираме правилно местоположението на Slow Life и да обясним, че комплексът не се намира във Владая.

Зона Приплат, в която изграждаме нашето модерно зелено селище, е внимателно избрана. Това е южен склон, заобиколен от планински била и познат като едно от местата с най-чист въздух в близост до София. Преди години в тази зона се е помещавала царската белодробна болница, а по-късно и белодробната клиника на Правителствена болница. Не случайно твърдим, че въздухът в Slow Life лекува. Покрай комплекса минават и няколко еко – маршрута за разходка.

За модерните семейства, които избират този начин на живот, бързият достъп до града е от основно значение, за да могат да обслужват програмата на малките си деца. Решението ни да потърсим партньорство с частно училище и детска градина се обосновава от нуждата да предложим алтернатива и спокойствие на тези семейства.

Често, по време на оглед, хората са изненадани колко близо до София са открили съвкупността от чист въздух, гледки и спокойствие.

Клиентите ни не правят компромис и със сигурността. Ако изборът е между селска къща и къща в затворен комплекс – сериозно предимство е денонощната охрана, осигурена не само от видео наблюдение, а и от обход на комплекса.

И не на последно място трябва да спомена общността, която създаваме в Slow Lifе. За модерните семейства средата, в която живеят е от значение - кои са съседите ти, с кого играят децата ти. Тенденцията е нашите клиенти да са посланици на проекта ни сред своя приятелски кръг и да привличат живеещите в къщата в съседство на тази, която са избрали.

- Ако имате пълна свобода да изберете в какъв имот да живеете, кой би бил Вашият избор и защо?

- Хубавото на средната ми възраст е, че имам свободата да избирам и да променям почти всичко в живота си. Човек узрява за различни концепции и в различните етапи от времето променя дефиницията си за качество на живот.

Така се случи и с нашето семейство – ние направихме обратен завой по отношение на избора на дом. До скоро за нас беше важно да живеем в центъра на града, на пешеходно разстояние от училища, магазини, заведения, клубове и да съобразяваме локацията с програмата на нашата дъщеря.

В годината, в която дъщеря ни навърши пълнолетие, направихме неочакван избор – решихме да се преместим от жилището си в центъра на града и си купихме апартамент в първата сграда от комплекс MONA на BLD в „Манастирски ливади – Изток“. Истината е, че никога не бях обмисляла подобна промяна, но нещо се случи по време на поредния оглед с клиент в сградата. Осъзнах, че искрено вярвам в предимствата на комплекса, в това, че въздухът е по-лесен за дишане, в невероятните гледки от терасите към целия град и към Витоша. Впечатли ме и профилът на купувачите в комплекса – хора, с които искам да живея в една сграда.

Паралелно с това открихме и чара на селския живот. Наехме дългосрочно къща на 30 километра от града. Оттогава не сме прекарвали и един уикенд в София, а селската къща се превърна в мястото, където дните са по-дълги, храната е по-вкусна, слънцето е по-ярко и винаги има време за барбекю с приятели, четене на книги в двора. Дори кучето ни е по-щастливо. Гледам на този нов период в живота ни като подготовка да се включим в зелената общност на комплекс Slow Life след време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз