Маска с графен спира вирусите (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8276523 www.24chasa.bg

Американска компания обяви, че е разработила маска за лице с филтрираща система, която има 99% ефективност срещу частици по-големи от 0,3 микрометра и 80% срещу още по-малки.
Guardian G-Volt е създадена от LIGC Applications и един от основните й компоненти е графенът. От фирмата, базирана в Ню Йорк, уверяват, че маската може да се стерлизира и използва отново.

LIGC Applications я разработват и тестват от пет години, но огласяват сега резултатите заради повишения интерес в световен мащаб към предпазни средства покрай разпространението на новия коронавирус.
Guardian G-Volt функционира, като електрически заряд с ниско ниво преминава през нея, а условието е маската да е включена с помощта на USB в портативна батерия, част от пакета. Този заряд отблъсква всяка частица, заловена от графена. В комплекта има и докинг система, с чиято помощ чрез ток маската се стерилизира у дома.

Мнозина смятат графена за материала на бъдещето заради впечатляващите му характеристики, сред които и естественото антибактериално действие. Графенът, използван в Guardian G-Volt, е вид, наречен лазерен индуциран графен - микропореста пяна, която провежда електричество и задържа бактериите
За сравнение познатите маски от типа N95 блокират 95% от частиците с размер над 0,3 микрометра, но новият коронавирус може да се предава и чрез малки капчици. Това означава, че при навлажняване стават неефективни.