Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8357840 www.24chasa.bg
Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

Имотът остава най-сигурната крепост за спестяванията ни – уверихме се в това по време на не една и две кризи до момента.
Днес обаче стратегическото мислене надхвърля тази максима. Новата икономическа и житейска реалност поставят нови изисквания пред имотите като инвестиционен инструмент. Те вече не са просто квадратни метри, които обитаваме, а съвсем нова среда, която може да ни предложи редица иновативни начини да подобрим качеството си на живот.

Новите тенденции в жилищното строителство са истинско предизвикателство пред фирмите в бранша и не всички имат възможността да се справят с него. Но, за щастие, в България има компании, които могат да отговорят на новите изисквания на пазара - при това го правят доста смело и на световно ниво.

Най-известните представители в този бранш са АРТЕКС, които през годините се доказаха като безкомпромисни по отношение на качество на строителството и изключително активни във внедряването на иновативни идеи в проектите си.

Хубавата новина е, че традиционното им бутиково строителство вече става достъпно за всички с мащабните и различни по вид, стил и локации проекти, които реализират.

Това не само ще подобри качеството на живот на много хора наведнъж, но и със сигурност ще създаде съвсем нова посока на развитие на целия бранш.

Иновациите, които е добре да познаваме, вече са реализирани в досегашните проекти на АРТЕКС, а в още по-голям мащаб и с нови идеи са заложени и в настоящите проекти на компанията – „Диамант 2“, „Хармония“, „Авигея“ и „Тинтява“.

Рекуперация

Рекуперационната система за вентилация на въздуха е една от иновациите, за които малко от нас са чували, но ситуацията в момента изисква да опознаем и използваме, ако държим на здравето си.
Рекуперацията е процес на контролирана механична вентилация: отработеният въздух от помещенията се извежда и филтрира, за да не се замърсява външната среда. От друга страна неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Това топлинно взаимодействие предотвратява енергийни загуби, а двата въздушни потока никога не влизат в пряк контакт!
На свой ред въздухът, подаван вътре в помещенията, преминава през система на много по-фини филтри, за да се отстранят полените, вредните газове и фините частици, за които се говори с все по-основателна тревожност. Защитата от неприятни миризми и застоял въздух вече не се изразява в епизодично и не съвсем ефективно проветряване чрез отваряне на прозорците.
Подобряването на микроклимата чрез рекуперационни системи е особено подходящо за хора, предразположени към алергии, бронхи, астма и други респираторни заболявания.
Тези системи са създадени с идеята, че съвременното жилище може и трябва да диша! То не е запечатано от външния свят, а е снабдено със своеобразен филтър, допускащ само полезното за човека и това вече не е опция, а жизненоважна необходимост за съществуването ни.
Важно е също да се отбележи, че висококачествените рекуператорни системи спестяват повече енергия, отколкото използват, тоест, не само са икономични, но и щадящи околната среда.
По този начин се пестят незаменими природни ресурси и точно това е ключов фактор при иновативното строителство – спестените ресурси.

Светлинен мениджмънт

Иновативните подходи в строителството вече са овладели и светлината! Затова при проектирането на новите сгради се обръща специално внимание и на оптималните параметри на ослънчаване.

Не е за подценяване факта, че слънцезащитните системи в една сграда могат да намалят нуждата от потребление на енергия с повече от 45%, което води не само до чувствително по-ниски сметки за домакинствата, но и до пестенето на енергийни ресурси въобще.

Интегрирани и комбинирани слънцезащитни системи предпазват от вредата на прекомерното лъчение, съхранявайки естествената светлина. Това се постига чрез високоселективни стъкла, отчитащи високото слънцестоене през лятото и отразяващи UV-лъчите. От друга страна, акумулират слънчевите лъчи през зимата, когато са най-желани.

Зелена сграда

Новите тенденции в начина ни на живот предполагат да мислим за всяка мултифункционална сграда като за отделен организъм, част от едно общо цяло – градът. В нея могат да бъдат внедрени всички иновативни архитектурни идеи, които пък – да зададат ритъма на живот на всички живеещи в сградата.

Затова е от изключителна важност основният мотив във всеки един етап от проектирането да бъде пестенето на ресурси. Това е и основната причина много от споделените пространства в мултифункционалните сгради да се „изкачват“ по вертикала. Така височината на сградата се използва не само за естественото взаимодействие с природните ресурси като светлината, например, но и за хармоничното разпределяне на различните по вид пространства.

Една природосъобразно проектирана сграда има минимално потребление на енергия и осигурява ниски въглеродни емисии.
В проектирането на вътрешните интериорни пространства на бъдещите сгради се залагат инсталации, и по-специално материали, които пречистват въздуха чрез йонизиране или фотокатализа (като „кориън“ и други) и осигуряват максимална защита от патогени в общите части на жилищните сгради.
Общият разход на енергия на сградите може да се снижи значително чрез дебелината на фасадната топлоизолация и високия клас алуминиеви фасадни системи. В най-качественото строителство на българския пазар всички материали за фасадната топлоизолация са с ниско съпротивление на т.нар пародифузия (свойството да се пропускат водни пари).

Разделното събиране на отпадъци не е пожелателно, а е предварително организирано за обитателите в иновативните сгради. Специално изградени сметопроводи осигуряват изхвърляне на сметта директно от всеки етаж в сутерена на сградата, откъдето отпадъците се извозват.

И не на последно място в новите мултифункционални сгради е помислено и за безупречната чистота на питейната вода чрез осигуряване на инсталации от висококачествена неръждаема стомана.

Комфортът спестява пари

Съзнанието, че личния ни комфорт не причинява разхищение на ресурси е от изключителна важност за времето, в което живеем. Природосъобразните идеи в строителството вече не са лукс, а жизнена необходимост!

Според АРТЕКС – лидерите в този тип строителство - новата концепция на жилищното строителство трябва да предложи на обитателите не просто дом, но и цял нов свят, който да синхронизира начина им на живот с природата.

Истински добрите технологии за дома са хуманни - те взаимодействат с природата, допълват я, а дори я осигуряват и подпомагат в пространствата, в които е необходима. Истински загрижените за качеството на жизнената си среда хора инвестират в този тип строителство, което носи допълнителна стойност не само на собственика, но и на обществото.
Едно е сигурно - след тази криза пазара за имоти вече няма да бъде същия. Хората все по-задълбочено и разумно подхождат към инвестициите си и са наясно, че имотът, освен най-стабилния инвестиционен инструмент в несигурни времена, вече е и най-сигурната и здравословна крепост, в която не просто да пребиваваме, а да живеем качествен и пълноценен живот.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена