Идея: Неоткрито летище да стане суперболница

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8398326 www.24chasa.bg
Снимки dezeen

Германското архитектурно студио Opposite Office предлага да се направи временно болница за лечение на заразени с COVID-19 на все още неоткритото летище Бранденбург край Берлин, пише dezeen.com.
В писмо до властите Бенедикт Хартл, основател на студиото, уверява, че в готовите сгради може много бързо да се обособи суперболница - Covid-19 Superhospital BER, по примера на Ухан, където за няколко дни вдигнаха лечебно заведение с 1000 легла.

Според Opposite Office добър вариант е обособяването на кръгли модулни зони, във всяка от които ще има по едно легло, а разположението на тези модули в група ще е такова, че да се гарантира дискретността за всеки пациент.
Архитектът предлага още на рульожките и пистите да бъдат обособени мобилни лаборатории, на които ще се правят много тестове за коронавируса. Планът, според Хартл, може да работи и за други летища по света, включително действали до скоро, но затворени в момента заради липсата на полети.
В Германия към днешна дата са регистрирани близо 80 000 заболели, като починалите са 959.

Откриването на Летище Бранденбург бе планирано за 2011 година, но заради куп проблеми бе отлагано многократно. Последният определен срок бе 31 октомври 2020-а, но експерти смятат, че заради пандемията датата може да се окаже и чак през 2023 година.