Интересни факти от историята на матраците

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8513378 www.24chasa.bg

Матракът е създаден, за да направи съня на човек максимално безопасен и удобен. Наскоро се оказа, че дори преди 77 хиляди години нашите предци са се притеснявали за комфорта на съня си и използвали своите примитивни, но доста практични матраци.

Някои факти със сигурност ще ви изненадат.

- Наскоро в пещера в Африка е открит матрак, възрастта на който учените определят на 77 хиляди години. След като проверяват находките със специален електронен микроскоп, те успяват да установят какъв състав и структура имат древните матраци. Оказва се, че те са били многопластови. Древните хора са избирали компонентите им не случайно. Те внимателно подбирали правилните съставки, които помагат да се осигури най-комфортен сън. Използвали са пепел, трева, както и листа и стъбла на растения, които държат настрана комари и други насекоми.

- Думата „матрак“ има арабски корени. От арабски език се превежда като „хвърляне“ или „възглавници“. Именно на арабите историците приписват идеята да се спи на матраци. Те поставяли меки възглавници под тялото по време на сън, за да си осигурят повече удобство и спокойни сънища. По време на първите кръстоносни походи европейците забелязват този метод за организиране на спането и в последствие го въвеждат в своята култура.

- Изненадващо, първите водни матраци са изобретени от много дълго време. Древните перси били толкова изобретателни, че решили да напълнят кожите на козите с вода. Те дори усъвършенствали своето творение, като през деня го оставяли на слънце. Течността се нагрявала, а нощем отдавала цялата си топлина на човека, който спи върху кожата. Така се получил първият воден матрак с функция за отопление. Забележително е, че той е изобретен преди повече от 3 хиляди години.

- Древните египтяни са използвали палмови клони, натрупани на куп в един от ъглите на дома им, върху които спели. През II век пр.н.е. древните римляни направили истински пробив в тази посока. Те започнали да шият матраци от здрава тъкан и след това ги напълвали с тръстика или сено. Римляните също започват да създават първите продукти, пълни с пера и вълна. Притежанието им през онези години било показател за изключително висок статус и само представители на римското благородство могли да си го позволят.

- В началото на ХV век от нашата ера в Европа започнали да се правят матраци от здрав плат, а като пълнители използвали слама, по-рядко птичи пера. За удобство по време на Ренесанса те започват да се шият от меки на допир тъкани: коприна, кадифе, брокат. От 16-17-ти век матраци от тиково дърво, пълни със слама, са поставени на специална дървена платформа. Те се поддържали от въжета или кожени каишки. Така се появява първият прототип на съвременните ортопедични легла.

- Целият XVIII век е белязан от активното използване на памук и вълна за производството на тези продукти. Към средата на XIX век грубите платнища са изцяло заменени от материали като памук и лен. Започва използването на конски косми и кокосови влакна за пълнеж. Матраците стават по-привлекателни на външен вид, по-тънки и по-удобни.

- Днес пружинните матраци са много разпространени, но първите стъпки са предприети още през 1857 година. Именно по това време е патентована стоманена пружина, която става първата, използвана в седалките на фотьойлите. Първият пружинен матрак е създаден 15 години по-късно от германеца Хайнрих Вестфал. Масовото производство на пружинни матраци започва от Zalman Simmons през 1876 година.

- В следващите години бил създаден универсален пружинен блок, който позволи да се започне производството на легла, притежаващи невиждани дотогава равномерност и комфорт.

- През 30-те години на 20 век започва разработката на пълнители, като полиуретанова пяна, латексна пяна и други. В същото време е създаден първият матрак, който имал независима пружинна единица.

- През 70-те, като част от космическата програма, експерти от НАСА разработват мемори пяна с памет ефект. През 1992 г. се появи първият матрак от такава пяна.

С какво производителите на матраци са готови да ни изненадат днес? Дали ще останат в историята? Предстои да видим.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка