Избор на матрак според обичайната поза за сън

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8513397 www.24chasa.bg

Можете да различите 3 основни позиции, които човешкото тяло заема по време на сън, и въз основа на това да определите колко твърдо трябва да бъде вашето легло. Трите, най-често срещани позиции за спане са по гръб, по корем, и настрани. Вашите навици играят важна роля, когато става въпрос за избор на удобен матрак.

Всички сме различни сме по много начини, включително любимата ни поза за сън. Всеки човек спи по свой начин и като цяло няма определени правила, които помагат да се избере матрак с идеалната твърдост. Изборът на матраци е важен, затова, знаейки няколко общи моменти, ще изберете със сигурност правилния матрак, който е подходящ както за вас, така и за вашата половинка.

Спане по гръб и настрани

Хората, които предпочитат да спят на гърба си, изискват различен тип поддръжка на тялото, за разлика от тези, които спят настрани. В странично положение тялото има по-малка зона на контакт с матрака, а главата е по-високо от позицията на гърба.

По-малко са тези, които спят по корем

Има сравнително малко хора, които са свикнали да спят по корем. Тяхната поза е подобна на спане по гръб, тъй като те също са с цялото тяло на матрака, а главата е близо до спалната повърхност. Разликата е, че те трябва да обърнат главата си настрани или да я поддържат с ръце.

Трудно ли е да изберете една поза за сън?

Ако не знаете точно към коя група принадлежите, направете следното:

- Ако спите сами, забележете в каква поза се събуждате. Можете да промените позата на тялото си няколко пъти за около 20 минути, необходими за заспиване, но стойката, в която се събуждате, обикновено показва в коя позиция сте прекарали по-голямата част от нощта. Това е вашата основна позиция за сън.

- Ако някой спи до вас, просто помолете партньора си да ви наблюдава. Той / тя със сигурност ще може точно да отговори на въпроса в каква поза обикновено спите.

И след като установите вашата обичайна поза за сън, може да преминете към избора на матрак.

Матрак със средна твърдост

В съответствие с общоприетата гледна точка, средно твърдите матраци са оптимални за здравословен сън. Въпреки това, любимата ви позиция за сън може да повлияе значително дали решите да се придържате към златната среда.

Ако спите по гръб, изберете твърд матрак

Тези, които спят на гръб, се съветват да избират измежду твърдите матраци. Тъй като всички части на тялото са върху матрака, теглото се разпределя по-равномерно, отколкото в странично положение.

Защо не трябва да спите на много мек матрак?

Ако матракът е твърде мек, по-тежките части на тялото потъват на по-голяма дълбочина в него, което може да доведе до напрежение в гръбначния стълб. Следователно, матракът трябва да е еластичен и да не може тялото да пада, така че гръбначният стълб да остане естествено изправен.

Мек матрак за спане настрани

Хората, които спят на страни, обикновено имат нужда от по-мек матрак. Теглото на тялото се разпределя върху по-малка повърхност, а по-голямата част от натоварването пада върху раменете. Гъвкавостта на матрака трябва да има по-широки граници - за да може тялото да потъне по-дълбоко в него.

Не забравяйте значението на опората на главата

В странична поза главата е на по-голямо разстояние от матрака. Ето защо, ако възглавницата ви не е достатъчно висока, много е важно да можете да се потънете в матрака малко повече, като избягвате неестествено огъване в шията.

Твърд матрак за спане по корем

Тези, които предпочитат да спят на корема си, имат нужда от твърд матрак, тъй като, както и при спането по гръб, телесното тегло се разпределя не по-голяма площ. В този случай раменете не трябва да потъват в дълбините на матрака и ако той е много мек, той също няма да осигури адекватна опора за таза.

Ако ви предстои избор на нов матрак, подходете внимателно, проучете собствените си предпочитания и тези на партньора, за да откриете перфектната твърдост, която ще ви гарантира удобство и качество на съня.