Градина: Не всяка вода е подходяща за саксийните цветя

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8637763 www.24chasa.bg

Цветята у дома и в градината изискват грижи, но ни възнаграждават за усилията, които сме положили с красота и ухание. Как да им помогнем да са още по-прекрасни?

- Пазете азалията от варовикова вода. За да остане по-дълго красива и отрупана с цветове се нуждае от светло, хладно помещение с температура не повече от 18 градуса С. Полива се чрез потапяне във вода до горния ръб на саксията 1-2 пъти седмично. Водата не бива да е варовикова, а филтрирана. Към банята й добавяйте течен тор, за да е с пищни цветове. След периода на цъфтеж се подрязва до 5 см., за да се стимулира разклоняването. Сухата почва е гибелна за цветето. Изнасянето в градината й се отразява добре. Можете да я зариете заедно със саксията на полусенчесто място до есента.

- Алое вера не иска влага

Основна грешка на домакините е преполиването на цветето-лечител алое вера. Растението има слабо развити корени и лесно може да загние отдолу, затова се полива веднъж седмично. През лятото, ако е на топло и слънчево място – два пъти. Дори да забравите да го поливате, то издържа до половин година без вода, но тогава листата ще намалят обема си. Листата му действат антисептично, помагат при изгаряния, порезни рани, при ужилване от оса, премахване на белези, използват се за изглаждане на бръчки. Смлените листа на алое вера, смесени с мед и домашно червено вино след като престоят 48 ч. на тъмно в шише, могат да се използват за подсилване при химиотерапия и рак.

- Финиковата палма се пулверизира всеки ден през лятото

Тя е една от най-отглежданите у нас, защото всеки може да я има като засади костилка от фурма. След 2 месеца палмата вече е поникнала. За да порасне и се чувства добре й е нужна почвена смес от чимовка, пясък, стърготини и торф. Палмата обича висока влажност, така че през лятото я поливайте и пулверизирайте всеки ден сутрин или привечер, когато слънцето е по-слабо. Издържа на температури до 50 градуса С . Прехвърляйте палмата всяка година в по-голям съд, като възрастните растения отглеждайте в тесни и по-дълбоки съдове.

- Чешмяната вода уврежда някои растения

Твърдата чешмяна вода е непоносима за по-чувствителните стайни растения като орхидеи, таландсии, насекомоядни растения, бромелии, папрати, камелии, портокалови дръвчета, гардении, брунфензии. Почти всички тропични и субтропични растения обичат дъждовната вода. Много любители цветари събират дъждовна вода и поливат с нея цветята си, или използват преварена или престояла вода. Някои слагат във водата найлонов чорап пълен с глина, за да я направят по-мека. Може да се използва и филтрираща кана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко