Градина: Как да омекотим водата за поливане

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8678048 www.24chasa.bg

При постоянно използване на твърда вода за поливане почвата започва да става варовита и забележимо се забавя растежа на растението. Варовитата почва започва да издава кисел, гнилостен аромат, дори и всъщност да не е кисела.

На стените на глинените саксии се появява бял налеп, който не се обяснява с нищо друго, освен със солите на калция и магнезия.

За да предотвратите повреждането на кореновата система растението, то при поливането с водопроводна вода трябва да проверите колко всъщност е твърда тя.

Оптималното ниво за болшинството стайни растения е в рамките на 6,0- 6,5 pH. Ако водопроводната вода е прекалено твърда, тя трябва да се омекоти, в противен случай растението може да развие хлороза или да се появят други поражения.

Чрез кипването на водата може да се понижи нивото на твърдост, но това може да доведе до уплътняване на почвата в саксиите, което пък да е нежелателно за растенията.

Много по-добри резултати дава омекотяването на водата с торф: в кофа с вода потопете торбичка с торф, която да остане там 12-15 часа. След това водата може да се използва за поливане на стайните ви растения.

Ако нивото на твърдост на водата е прекалено високо, то можете да го измените, като добавите малко количество ябълков оцет (1 суп. лъжица на 1 литър вода), ако не ви притеснява ароматът му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България