Добрият матрак е важен за комфорта през нощта

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8679631 www.24chasa.bg

Хората сме така устроени, че можем да възстановим силите си единствено като си осигурим достатъчно часове здрав сън. А дали този сън ще е здравословен и ще ни зареди с нужната енергия или не зависи от качествата на нашия матрак.

Защо добрият матрак е важен за комфорта през нощта?

- Премахва натрупания стрес и безпокойството

При проведено през 2019 година проучване от Мебели Мондо бе категорично доказано, че спането върху качествен матрак намалява стреса, напрежението от ежедневието и безпокойство. Заспивайки на удобен матрак, който не хлътва и не затормозява допълнително тялото, човек заспива бързо и дълбоко. А това помага за намаляване на стреса и безпокойството. Човек се буди напълно отпочинал, в добро настроение и с желание да се впусне в поредния работен делник.

- Намалява и облекчава болките

На всеки му се е случвало да се събуди сутрин схванат и още по-уморен. Това се случва, когато матракът е неудобен и вместо да облекчава напрежението създава такова в различни точки на тялото. Спането на стар и некачествен матрак може да причини не само неприятно схващане и да доведе до постоянно събуждане през нощта, но да окаже влияние върху физическото здраве. Често спящите на неудобен матрак усещат неприятни болки във врата, таза или гърба. А това може да доведе до по-тежки проблеми в двигателния апарат.

Добрият и комфортен матрак осигурява правилна подкрепа на тялото, гарантирайки здравословна поза за спокоен и здрав сън. Когато човек лежи или спи на добър матрак, тежестта на тялото му се разпределя равномерно, стреса намалява и комфорта по време на сън е гарантиран. Стабилната подматрачна рамка придава допълнителна опора на тялото и то пълноценно отпочива през нощта.

- Намалява риска от алергии

С времето матрака неминуемо се износва и в него се натрупват акари. А те, както знаем са едни от най-честите причинители на различни алергии. Тези алергии са особено опасни за възрастните, малките деца и за хората страдащи от астма.

Покупката на нов, качествен матрак премахва всички страхове за появата на алергии, тъй като новите матраци се изработват от специални материали, които не допускат появата на акари в тъканите на матрака.

- Подобрява качеството на живота

Качественият матрак не само подобрява съня, но и може да повиши качеството на живота. Осигурявайки ни здравословен и непробуден сън, паметта ни се подобрява, спокойствието отново ни намира, чувстваме се силни, здрави и изпълнени с енергия и вече не се мръщим на събуждането сутрин. Всичко това оказва влияние върху живота ни, правейки го по-пълноценен и щастлив. И всичко това е възможно само като спим на добър и качествен матрак.

- Грижи се за теглото ни

Спането върху стар и лош матрак обърква циркадния ни ритъм и нарушава метаболизма ни, което често води до натрупване на килограми.

За разлика от него, качественият матрак осигурява здрав и непробуден сън. Оставайки в леглото цяла нощ, без да се събуждаме често, намалява и ходенето до хладилника за среднощно хапване, което от своя страна нормализира и поддържа теглото ни.

Как да изберете добър матрак?

Намирането на удобен и комфортен матрак не означава непременно да търсите най-популярната марка или да платите за него възможно най-високата цена. Както споделят експертите от Мебели Мондо, подходящия матрак този, който може да ви осигури комфорта, от който се нуждаете.

Основни критерии при избор на матрак

- Твърдост

Матраците имат различна степен на твърдост. Някой са меки, други средно твърди, а трети - твърди. За да най-удобния за вас матрак е добре преди покупката да пробвате лично твърдостта му. Легнете, постойте малко, обърнете се в любимата си поза за сън, за да разберете каква твърдост на матрака е най-удобна за вашето тяло и вашата поза за сън.

- Вид

На пазара се предлагат матраци от 4 основни вида: мемори пяна, пружинни, латексови и дунапренени.

Мемори пяна

Този вид матраци в момента са много популярни, тъй като осигуряват изключителен комфорт на тялото и не се деформират лесно.

Пружинни

Този вид се използват от доста години и се считат за конвенционални. Те също са удобни, но не толкова колкото латексовите и матраците от мемори пяна.

Латексови

Латексовите матраци се произвеждат от естествени материали и осигуряват възможно най-голям комфорт на съня.

Дунапренени

Дунапренените матраци се изработват от полиуретанова пяна, сравнително качествени са, но не са толкова трайни. За сметка на това цената им е много достъпна.

- Еднолицеви или двулицеви матраци

Основната разлика между еднолицевите и двулицевите матраци се състои в това, че еднолицевите имат вградена дървена рамка и могат да се ползват само от едната страна, докато двулицевите могат да се обръщат и да се ползват и от двете страни. Но тъй като нямат вградена рамка, при покупка двулицев матрак трябва да си купите допълнително такава.

- Положение по време на сън

Правилният матрак за вас е този, който може да ви осигури комфорта, когато легнете и заемете любима си полза за сън. Например, ако обичате да спите на една страна, подходящият за вас матрак е пружинният, тъй като той е малко по-мек и може по-добре да разпредели тежестта на тялото ви. Ако пък спите най-често по корем, тогава за вас подходящите матраци са тези от мемори пяна или латексовите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България