Ето как метрото се превръща в източник на енергия (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8737541 www.24chasa.bg

В Лондон бе пусната в експлоатация първата в света топлоелектрическа централа, която използва топлина от метрото, за да произвежда енергия.

Инициативата за проекта е на окръг Ислингтън, в който още през 2012 година е въведена "зелена" система за отопление на 850 жилищни единици и два развлекателни центъра чрез станцията Bunhill 1. Тя е високоефективна и използва газ.
Новопостроената Bunhill 2 осигурява енергия за 550 домове и начално училище, използвайки топлината от двигателите и спирачките на метровлаковете, както и стационарното оборудване.

Станцията се намира на Северната линия и работи с помощта на нови тръби с дължина 1,5 км. Сградата на централата е проектирана от Cullinan Studio и е издигната на кръстовище с 6 улици над стара вентилационна шахта. Тя е била част от инфраструктурата за закритата през 1922 година метро станция Сити роуд. Дизайнът й е вдъхновен и от емблематичните за Лондон червени телефонни будки, проектирани от Джайлс Гилбърт Скот.

До нивото на човешкия ръст Bunhill 2 е облечена с черни емайлирани плочи, а нагоре впечатлява с перфорирани панели в червено-кафяво. Техните орнаменти имат освен художествена, също практическа стойност в зависимост от функцията на инсталацията отвътре. Според властите енергията, която се произвежда от станцията, е два път по-евтина спрямо традиционните методи и два пъти по-екологична.