Ето как метрото се превръща в източник на енергия (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8737541 www.24chasa.bg

В Лондон бе пусната в експлоатация първата в света топлоелектрическа централа, която използва топлина от метрото, за да произвежда енергия.

Инициативата за проекта е на окръг Ислингтън, в който още през 2012 година е въведена "зелена" система за отопление на 850 жилищни единици и два развлекателни центъра чрез станцията Bunhill 1. Тя е високоефективна и използва газ.
Новопостроената Bunhill 2 осигурява енергия за 550 домове и начално училище, използвайки топлината от двигателите и спирачките на метровлаковете, както и стационарното оборудване.

Станцията се намира на Северната линия и работи с помощта на нови тръби с дължина 1,5 км. Сградата на централата е проектирана от Cullinan Studio и е издигната на кръстовище с 6 улици над стара вентилационна шахта. Тя е била част от инфраструктурата за закритата през 1922 година метро станция Сити роуд. Дизайнът й е вдъхновен и от емблематичните за Лондон червени телефонни будки, проектирани от Джайлс Гилбърт Скот.

До нивото на човешкия ръст Bunhill 2 е облечена с черни емайлирани плочи, а нагоре впечатлява с перфорирани панели в червено-кафяво. Техните орнаменти имат освен художествена, също практическа стойност в зависимост от функцията на инсталацията отвътре. Според властите енергията, която се произвежда от станцията, е два път по-евтина спрямо традиционните методи и два пъти по-екологична.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради