Градина: Какво да направим през юли, за да имаме най-красивите цветя

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8758929 www.24chasa.bg

Месец юли е пиковият период на растежа на многодишните растения, както и на техния цъфтеж. През юли цъфтят почти всички от тях: делфиниум, карамфили, астилбе, хемерокалис, лигулария, маргаритки, флокси, лилии, камбанки, лиатриси и много други. През това време е желателно да се следи почвата в цветарниците да бъде влажна и рохка. Грижата за растенията включва плевене, отделяне на големите бурени, поливане, пръскане срещу болести и вредители, разбиване на почвата и привързване към опори на израсналите високо растения.

Едногодишните, многогодишните растения, розите и другите декоративни храсти, както и увивните растения следва да се поливат редовно и вечер. Поливайте корените, а не повърхностно.

За обилно и продължително цъфтене е необходимо веднъж на 10-12 дни растенията в градината да се подхранват с оборски тор, пилешки тор или окосена трева /без семената/. Може да се добави и разтвор на 10 – 15 грама от двоен суперфосфат или калиев сулфат в една кофа вода. Подхранвайте растенията през кореновата им система и задължително на влажна почва.

На всички цъфтящи растения задължително отделяйте прецъфтелите цветове, листа и съцветия.

Последното наторяване на късноцъфтящите едногодишни растения следва да бъде направено в началото на месеца .

Наторете с калиев сулфат или суперфосфат /по 10-15 г на кв.м./ прецъфтелите вече рододендрони, люляци, филаделфуси и отстранете засъхналите цветове.

Цъфтящите рози наторете с течни азотни торове през втората и третата десетдневки на месеца. Редовно отделяйте вече прецъфтелите цветове. След като прецъфти цялото съцветие, отрежете клонката до най - близкия лист.

Обрезката на делфиниума /Ралица/, лупините и някои други многогодишни растения способства за второ цъфтене през годината.

През юли настъпва и масовото цъфтене на флоксовете. Най-добре е те да бъдат наторявани с минерални торове с микроелементи, които се разсипват на повърхността на почвата, а след това се вкарват на около един сантиметър дълбочина с подходящ инструмент. Непременно поливайте растенията вечер ако времето е сухо.

Не подхранвайте клематисите по време на цъфтежа им. След преминаване на цъфтенето им наторете с минерален тор.

В зависимост от времето до 20 юли може да се пресаждат хортензиите, спиреите, берберисите, филадефусите, лугуструмите и други цъфтящи многогодишни растения.

През юли трябва да приключи изкопаването на луковиците на лалетата. Те трябва да бъдат изсушени и подредени по размери и сортове. До засаждането им луковиците следва да се съхраняват в добре проветрени полутъмни помещения.

През юли направо в лехата може да се посеят сухи семена на едногодишните растения и в края на август те ще цъфнат.

Събирайте семената на прецъфтелите многогодишни растения. Семената на аквилегията и лупината трябва да засадите веднага след падането им, тъй като те бързо губят своето свойство да се прихващат.

Редовно подстригвайте тревата в градината ви на височина не по-малко от 5 см.

След всяко подстригване захранвайте тревата със специален тор и я поливайте.

За много стайни растения подходящия период за растеж и цъфтене е през лятото: достатъчно слънчева светлина, температура, влажност и редовно поливане са благоприятни условия за техния растеж.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12