I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на сп. "Идеален дом": Дърво, бетон и цвят в артистична комбинация

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8771441 www.24chasa.bg
Поглед към обединената всекидневна, вдясно е входното антре. Естествен паркет на пода и видим бетон на тавана

Този апартамент е осъществената мечта на млада двойка за нов дом с едновременно модерен, но и артистичен интериор, който да им дава не само достатъчно удобства за почивка и работа вкъщи, но и ще отговаря напълно на техните интереси и вкусове, на афинитета им към съвременния дизайн и модерното изкуство. Проектът спечели едно от четирите първи места в 24-я конкурс "Къща на годината", категория "Частен интериор". В нея имаше две подкатегории - "Апартаменти" и "Еднофамилни къщи".

Интериор: Ирена Петрова, Studio Interio

Площ: 178 кв.м, Местоположение: София

Снимки Калин Панчев

Жилището е в нова, кокетна кооперация във високата част на Бояна, откъдето се разкрива невероятна гледка към планината. Цялото вътрешно пространство е решено в отворен план, коридорът е само маркиран и още с влизането се забелязва вграденото осветление, което от тавана слиза и надолу по стената – LED лъчите напомнят сцена от научнофантастичен филм, любима тематика на собствениците. А трите
аплика в тази зона във формата на ръце са леко намигване
към единия от собствениците – компютърен инженер, работил по създаването на роботизирана ръка. Тапетът пък е подбран със специален мотив, наподобяваш матричен код, отново препратка към работата на собственика.

В силен акцент на интериора е превърнат таванът – достатъчно висок, той е оставен „оголен“ до бетонната плоча в целия апартамент. Леко обработен и импрегниран, този архитектурен елемент задава облика на цялостната интериорна концепция и прави заявка за подчертано модерен интериор, който обаче в никакъв случай не е скучен. Единственото снижение на тавана се намира в зоната на
коридора и едната баня, помещаващо скритата климатична система и открояващо модерното и авангардно осветление.
Декоративната циментова мазилка, положена на ръка в къта с библиотеките, е дело на опитен майстор. Тя се повтаря и върху колоната в дневния тракт, скриваща тръби и кабели и превръщаща се в характерен елемент на обединеното дневно пространство.

Авторката на интериора постига интересно съчетание на
материали, цветове и детайли, като успява да избяга от банални цитати и клишета в своята концепция. Балансът тук е осезаем и много елегантно постигнат – хладните повърхности от бетон и мазилки в циментово сиво са стоплени от щедрото присъстиве на дървото. Виждаме го както в естествения паркет, така и в красиво растерираната преграда, която символично отделя холната част от домашния офис. Зад този елегантен параван е разположено бюрото, изработено по проект на Ирена Петрова – висока маса, изцяло от масивен дъб в доста голям размер, така че при нужда да побере две работни места.

Този кът е бил задължително условие на собствениците, прекарващи
много време, работейки вкъщи. Преградният елемент не е случайно избран – той е продължение на вертикалната дървена обшивка на сградата и задава вертикалните линии във вътрешното пространство. Движението по вертикалата е видимо и в металните тръбни библиотеки в офис зоната, които оформят работен кът и зона за четене. В него е удобният фотьойл, тапициран с подбран френски плат с геометрични мотиви и допълнен от насочено осветление. А на тюркоазената стена погледа привлича снимката Red Moon на Eduardo Schaberger Poupeau, която е внимателно подбрана, като израз на любопитството на обитателите към планетите и космоса. Така тази иначе по-тъмна и неуютна зона се превръща в любим кът на младата домакиня. Синьо-зелената стена продължава и в просторния хол и изпъква ярко на общата по-хладна гама.

Тя е оставена пред намерено без декорация и изкуство на нея, за да изпъкне великолепният полилей от механично огънати метални
туби, вдъхновен от авангардното изкуство и един от главните „герои“ в интериора. Неговите остри насечени линии са балансирани от меките обли форми на италианския диван, в тапицерия от лен и памук, дизайн на известния италиански дует Людовика и Роберто Паломба. В размер
XXL, този специално подбран модел от пух и пяна с екстра ширина от 116 см предлага максимален комфорт за сядане и излягане срещу телевизора. Килимът е ръчно тъкан от Индия, допълващ цвета и отблясъците на самия полилей.
Върху него е ниската кръгла маса с диаметър от 120 см,
която внася мекота в зоната за релакс. Леко бохемско излъчване внасят лежерно падащите завеси и керамичната зелена табуретка.

Кухнята е достатъчно голяма и изцяло от затворен тип, изработена по проект на Ирена Петрова от мебелна фирма „Класик“. Шкафовете са от специален орехов фурнир с прави жилки, внесен от Америка. Стената зад работния плот е решена в черно-бяла облицовка с наивистични геометрични мотиви, някои очертани грубо и с неправилна форма, целящи да разчупят строгата линия и да внесат леко закачлив елемент. Плотът на острова е от бутиков мрамор от Италия и е продължен до пода откъм външната страна. Красивият камък допълва асиметричния план на кухненската зона и внася усещане за разкош и лукс.
В непосредствена близост е трапезарията с неголямата кръгла маса, достатъчна за двамата обитатели. В тапицерията на четирите стола с изящна форма се появява още един интересен маслинено-зелен цвят, който внася свеж полъх в иначе монохромната палитра. В спалнята авторката на интериора постига отново добре балансирана атмосфера на релакс, но и на разкош и елегантност.

Чрез флоралния тапет е привнесено и усещане за връзка
с природата. Дървото отново се появява като активен елемент
под формата на пано зад леглото, изработено от масивен дъб,
проектирано от дизайнерката. И тук растерът в геометричната форма приковава вниманието и има същевременно леко хипнотичен ефект. Целият апартамент е издържан в стила на модерния авангардизъм, постигнат по оригинален начин и с много вкус, без излишна показност и лукс.

Основната баня с мивка на Globo
Основната баня с мивка на Globo

Банята за гости е в средиземноморски стил
Банята за гости е в средиземноморски стил

I място в категория

Ирена Петрова
Ирена Петрова

I място в категория