I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Изискана версия за дом на партера

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8787739 www.24chasa.bg
Обединената всекидневна – мраморът от пода пропълзява и по стените. Кътът с големия ъглов диван, на пода ръчно изработен килим от плъст, аксесоари от „Елегант ливинг“

Апартаментът има всички предимства на жилище на партера, което е добре замислено още преди строителството. Той се намира в едно от най-новите и най-хубавите затворени селища в София, в които условията на обитаване наистина са чудесни – екологична среда, близост до голям парк, тишина и най-вече – умно и модерно проектиране.

Интериор: арх. Ивета Попова

Площ: 120 кв. м

Местоположение: София

Година на завършване: 2019

снимки Александър Новоселски

Благодарение на добрата светла височина от три метра, жилището не е мрачно, както е обичайно при ниските етажи, а напротив. Големите прозорци пропускат достатъчно дневна светлина, а сред плюсовете му е възможността за пряк излаз навън и едно щастливо обстоятелство, предоставено от проектанта – да има собствен двор, миниатюрен, но с красива дървена ограда и достатъчно примамлив в топлите дни.

Така усещането за еднофамилна къща е доста сполучливо. Много е приятна осезаемата близост до земята и до зелената градинка, която не само се вижда през витрините на хола, но и може да се достигне само с една крачка, когато плъзгащите се врати се отворят. Пред тях кът с ратанови кресла и ниска маса подканя за сядане на открито с чаша сутрешно кафе или с напитка вечер под звездите. И всичко това е възможно тук, в големия град, но някак далеч от неговото напрежение, шум и замърсяване.

Апартаментът разполага с две отделни стаи, основна спалня и кабинет, както и с обединена дневна зона, отворена към добре обособеното антре. В интериора арх. Ивета Попова е развила своята авторска концепция за модерно вътрешно пространство, в което функция и естетика се преплитат ефикасно. Преобладаващата бяла тоналност на мраморната облицовка на пода, която пропълзява и по стените, не звучи стерилно, защото е изтънчено стоплена от щедрото участие на дървото. Освен като ламперия, то присъства и в корпусните композиции, разположени на различни места във всички помещения. Еднаквият им стилистичен образ придава изисканост и единност на цялото жилищно пространство.

Издължени до тавана и в красив растер, тези дървени модули внасят повече динамика и интересна интрига. В хола те играят ролята на библиотека, шкафове за съхранение, които преминават и в кухнята. Любопитен детайл са техните малки чекмеджета – оставени видими и без модерни водачи, те придават лека винтидж нотка на интериорната картина. Навсякъде затворени елементи се редуват с открити рафтове. В кухнята, обособена в собствена ниша, ритъмът е същият – бели шкафове без дръжки до витрината с черни стъкла над черната мивка и стелаж до тавана за бутилките от винената колекция.

Елегантният растер на МДФ плоскостите се повтаря и в спалнята, и в кабинета. Шоколаденият им цвят ефектно контрастира на мраморната белота в дневната, а в другите стаи е съчетан с тъмния дъбов паркет на пода. В спалнята мрамор има и на стената с телевизора и тоалетката срещу тапицираното двойно легло и гардероба. Банята към тази стая също има собствен образ с висок дизайн – красива настилка с мотив на шевица на пода е съчетана с бели плочки с неравна повърхност на стената и вградената вана. А черният профил на душовите стъклени панели е малък красив детайл от оригиналната интериорна интерпретация на авторката.

Работното място в кабинета
Работното място в кабинета

Основната спалня, осветление от АТГ
Основната спалня, осветление от АТГ

I място в категория

Ефектно осветление
Ефектно осветление

Банята към родителската спалня
Банята към родителската спалня

I място в категория

Поглед към втората баня и антрето
Поглед към втората баня и антрето