I място в категория "Частен интериор" - еднофамилни къщи, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": С криле над града и поглед към Витоша

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8806295 www.24chasa.bg

С модерния си образ и с динамиката на чистата си архитектурна форма тази къща наистина сякаш е готова да полети над града, ширнал се под нея. Илюзията, когато си на терасата над София, а и отвътре, е точно за невидими криле над гъмжилото от сгради и хора долу. А от другата си страна, на юг, впечатляващата сграда гледа към планината - Голи връх сякаш е съвсем наблизо.

снимки Асен Балабанов

Архитектура: Студио BD ARCH

Интериор: арх. Даниела Славова, Студио BD ARCH

Площ: 370 кв. м

Местоположение: София

Впечатляващ е резултатът от огромния проектантски и строителен труд, положен при реконструкцията и цялостното оформление на стария фамилен дом, който претърпява невероятно преобразяване след десетгодишно обитаване. Архитекти и обитатели постигат общата си идея да направят нещо наистина мащабно, но без разточителност и показност. Сдържаната елегантност, заявена в модерната архитектура, която променя неузнаваемо някогашната скромна сграда отвън, продължава и в интериора.

Отворени пространства, щедра светлина, спокойна гама с ярки акценти и запомнящ се дизайн в мебели, лампи, аксесоари, всички с подписа на известни автори и от утвърдени фабрики от Франция и Италия. А изработеното от български фирми обзавеждане е по индивидуален проект на арх. Славова и също се отличава с високо качество и луксозни материали.

В центъра на хола е камината, едър елемент в черна метална обшивка, достигаща до тавана, който, погледнат внимателно, изглежда като стар куфар. Срещу огнището е диванът Prado на Ligne Roset, който с нестандартната си форма предлага неочакван комфорт - възглавниците му с лекота се местят, за да осигурят различни ситуации на седене и облягане. Зад него гардеробът с плъзгащите се врати, изработен от българска фирма, също се вписва елегантно, без да се натрапва в геометрията на дневната. И изпълнява успешно ролята си във входното пространство, само леко маркирано, предлагайки максимум възможности за съхраняване на дрехи, обувки, аксесоари за обитатели и гости.

Първото ниво е изцяло заето от дневната, която безпрепятствено излиза в неголям, но красиво оформен двор, на второто е нощната зона. Тук е невероятната баня към основната спалня - щедро разгърнато пространство с широко отворени "очи" към планината - точно от ваната погледът към Голи връх е най-впечатляващ.
Храненето на открито сред лавандулите и зеления килим на моравата е сред безценните моменти от деня.

Уверен почерк на професионалист демонстрира в този проект арх. Даниела Славова. Тя се шегува със сентенцията на Лао Дзъ "Малкото нещо започва с голямото, а голямото с малкото" и разказва, че една голяма ремонтна дандания е започнала от обсъждане на чаша вино за това уж само как да се завърти диванът... Да, в същата къща, в която семейството с две момичета живее вече 10 години. "От непринудения разговор нещата така се развиха, че неусетно преминаха и задминаха всяко понятие за ремонт, за да се превърнат в "реконструкция с пристрояване и надстрояване"...

Може дълго да обясняваме как се подобриха и разшириха основните пространства, това наистина се случи. Но по-важното е, че къщата в полите на Витоша се сдоби с нова душа - и планината, и панорамата към града навлязоха през прозорците и витрините, и като че обитават вече дома наравно с грижовните му стопани...

Родителската спалня е място за почивка и отпускане на сетивата. Цветовете са пастелни, материите са естествени, а светлината на стоящите осветителни тела създава емоция. 
Стоящите лампи са на Артуро Алварес от серията „Еmotional light“, от Ambitio
Родителската спалня е място за почивка и отпускане на сетивата. Цветовете са пастелни, материите са естествени, а светлината на стоящите осветителни тела създава емоция. Стоящите лампи са на Артуро Алварес от серията „Еmotional light“, от Ambitio

Уютът на топлата релаксираща вана е в съчетание със съзерцаване на планината. Облицовките са от едри мраморни късове, завесите – от тежък и груб естествен лен. 
Огледалото пред мивката прави пространството двойно. Специално усещане за светлина и пространство създават покривните прозорци в редица над банята и дрешника.
Уютът на топлата релаксираща вана е в съчетание със съзерцаване на планината. Облицовките са от едри мраморни късове, завесите – от тежък и груб естествен лен. Огледалото пред мивката прави пространството двойно. Специално усещане за светлина и пространство създават покривните прозорци в редица над банята и дрешника.

I място в категория

Банята за гости
Банята за гости

I място в категория

Стаите на децата отразяват философията да не се трупа излишно – само гардероб, легло и библиотечка.
Стаите на децата отразяват философията да не се трупа излишно – само гардероб, легло и библиотечка.

Къщата завършва с едно ново пространство с невероятни гледки и с много възможности за ползване – тук е и домашното кино, и пианото, и място за усамотяване и медитация, и любим кът за игри на децата. А вечерите с гости често завършват с чаша питие на терасата със спираща дъха гледка към София
Къщата завършва с едно ново пространство с невероятни гледки и с много възможности за ползване – тук е и домашното кино, и пианото, и място за усамотяване и медитация, и любим кът за игри на децата. А вечерите с гости често завършват с чаша питие на терасата със спираща дъха гледка към София

Арх. Даниела Славова
Арх. Даниела Славова