I място в категория "Малкото жилище" в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Златни кубета в прозореца

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8828636 www.24chasa.bg
В прозореца се вижда руската църква

Този апартамент всъщност е част, останала от по-голям стар дом, която днес изненадва с интригуващото си преобразяване

снимки Асен Балабанов

Aвтор на проекта: арх. Георги Слокоски

Местоположение: София

Площ: 49 кв. м

Година на приключване: 2018

Жилището е в сърцето на София и гледката, която се разкрива от него, е наистина изумителна. Старинната сграда на Руската църква се разкрива с цялата прелест на характерните си зелени стени и красиви куполи. Малко по-нататък блестят златните кубета на „Св. Александър Невски“, а отдолу тече неспирният поток по булевард „Цар Освободител“.

Само на 49 квадратни метра площ, жилището е сериозно предизвикателство за оформяне на интериор. С нелеката задача се заема арх. Георги Слокоски, доказан наш автор, който предпочита т.нар. функционален минимализъм. Той винаги успява да съчетае оригинална съвременна визия с високо ниво на комфорт. И тук прилага интересна концепция, всъщност единствената възможна за дом „3 в 1“. В общо дневно пространство са включени хол и миникухня с минитрапезария, както и нощната зона. Освен че е малка, тази стая е с твърде издължена форма, но пък с висок над три метра таван и само с един прозорец. Точно в него обаче е невероятният пейзаж с Руската църква. Това вече е достатъчен мотив апартаментът да се възприема като суперлуксозен и суперинтересен.

За да не ощети гледката с дограмата, арх. Слокоски прилага модерен вариант с единично голямо крило от стъкло триплекс. Прозорецът е снабден и с хайтек механизъм, който осигурява пречистване на въздуха и в затворено положение.
Цялото обзавеждане е изработено по индивидуален проект с идеята хем да се усвои максимално добре ограничената площ, хем да се получи добър интериорен образ. Жилището е удобно за сингъл ползване или като типична градска квартира, служеща за втори дом, за гости и т.н. Във всички тези случаи обитателят ще се чувства комфортно тук, ще кани и гости с удоволствие.

Цялото пространство изглежда сякаш е „облечено“ в дърво заради светлата ламперия с красив фурнир на част от стените. А погледът веднага е привлечен от метализираната плоскост върху лицевите части на корпусната мебел. Тя заема стената с телевизора. Точно тук, зад вратите с пуш механизъм за отваряне, са така необходимите за всяко малко жилище скривалища за дрехи и други предмети на бита. Сребърното покритие с начупената си форма атрактивно отразява образа като в познатите криви огледала.

Сребристото ще е хитов оттенък и за новия сезон, според дизайнерите. И ето че тук то вече е интериорен факт. Миниатюрният кухненски кът е вмъкнат умело между вратата към антрето и тази към банята, която е от тапетен тип. Банята е достатъчно просторна и с елегантно излъчване, постигнато с облицовки в мраморен и дървен дизайн. Душкабина зад стъклен параван и широка зона с голяма мивка в предната част плюс цветно осветление придават разкош на мокрото помещение. Тук, както в целия апартамент, всичко е проектирано от арх. Слокоски и изработено по поръчка.

И ако през деня в този малък дом тъмносинята завеса винаги е вдигната заради прекрасната гледка през прозореца, вечер също става интересно. Когато се спусне, идва ред на ефектните светлини, сменящи цвета си. По този начин кътът с мекото сядане сякаш се раздвижва като в нощен клуб. Диванът в сива тапицерия и двете оригинални табуретки на дъбовия под пред него подканят за пълно отпускане.