Черни рамки като лайтмотив

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9006468 www.24chasa.bg
Поглед през плъзгащите се стъклени врати на втората спалня към хола

Апартаментът е получил нестандартната си и доста особена форма заради разположението на самата нова сграда, в която се намира. Тя е средно тяло, поместено между калканите на други две, и това жилище естествено придобива вида на силно издължена буква Г.

Проектът бе удостоен с втора награда в категория "Частен интериор" в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом".

снимки Ники Динов

Интериор: арх. Наско Петков, ARCHIN

Местоположение: София

Площ: 110 кв.м

Година на завършване: 2019

Според първоначалното вътрешно разпределение тъмен 9-метров коридор е отвеждал последователно към отделената кухня, санитарните помещения и разположената перпендикулярно спалня. Тя е била единствена за целия дом, разполагащ с немалката площ от 110 квадратни метра!
Този абсурден план не удовлетворява новите собственици, които възлагат на арх. Наско Петков да постигне по-добро решение за дома им. Макар че засега в него няма да живеят много хора, добре е да се появи и втора спалня, а и тя е напълно допустима. Последвалото преустройство постига не само още едно нощно помещение, но и много по-логично и организирано интериорно пространство.

Преди всичко се премахва преградната стена към кухнята, която се отваря към хола. Той придобива по-практичния вариант open space, който включва и кухнята с трапезарията. По този начин се допуска и повече дневна светлина към готварската зона от единствения прозорец на всекидневната.

Втората спалня се оформя лесно за сметка на прекомерната дължина от близо 15 метра на хола. От нея се отнемат 3,20 метра и се получава достатъчно просторно помещение, в което се побира двойно меко легло и голям гардероб.
Авторът на интериора прилага хитроумно и в същото време естетически издържано решение за преградата между новата спалня и хола. Вместо плътна стена или някаква врата хармоника, завеса и т.н., сега нощната стая е отделена и в същото време приобщена чрез плъзгащи се стъклени врати с висококачествени немски профили.
Когато се затворят докрай, те изолират напълно от шума и евентуалните миризми на обединеното дневно пространство и осигуряват покой вътре. Допълнителна тъмна завеса ще допринесе за комфорта при нужда. Терасата се запазва, а при отворен вариант преходът между двете зони е лесен и естествен.

След промяната обединената всекидневна остава твърде дълго - цели 11 метра - и тясно помещение с ос от едва 3,60 метра. Логичното му разпределение е по дължината, но то сега е много по-добре организирано. Веднага до входната врата има корпусен модул с ниша, който играе успешно ролята на липсващото антре. Отсреща е кухнята зад солиден остров, в чието оформление е зададена основната концепция на целия интериор.
Тя е основана на три цвята - бял, черен и дървесен, а стилизирани черни рамки се повтарят като лайтмотив. Виждаме ги да обрамчват телевизионната композиция, както и леглото в двете спални.

Банята – съчетание на бяло и черно плюс дървесен декор на плочките
Банята – съчетание на бяло и черно плюс дървесен декор на плочките