Градски "лилии" никнат като острови (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9023137 www.24chasa.bg

BiodiverCity е разработка на студиото на датския архитект Бярке Ингелс (BIG) за построяването на три острова край малайзийския Пенанг.

Проектът обхваща 1821 хектара площ и се осъществява в сътрудничество с управата на Пенанг, инженерната и архитектурна фирма Ramboll от Дания и колегите им Hijjas от Малайзия.
Всеки от островите ще е с формата на водна лилия и ще разполага с 4,6 км обществени плажове, 242 хектара паркове и 25 км брегова линия.

Островите ще са пълноценни места за живеене, работене и почивка, което ще помогне да устойчивия икономически и културен растеж на Пенанг, както и за биоразнообразието.
Според проекта на BIG голям част от сградите в BiodiverCity ще бъдат построени чрез използването на бамбук, местен дървен материал и "зелен" бетон, който е добит чрез обработка на рециклирани инертни материали.

Между 15 000 и 18 000 души ще живеят на новите острови и ще ползват възобновяема енергия и умно управление на отпадъците. Автономна транспортна мрежа по вода, въздух и земя ще превърнат BiodiverCity в място без автомобили, като приоритет ще са пешеходците. Около сградите ще има екологични коридори, наречени буфери, които ще са резервати и паркове. Проектът трябва да се реализира до 2030 година.