Ето какъв е срокът на годност на някои кухненски аксесоари

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9035730 www.24chasa.bg
Снимки pixabay.com

Ножове
При тях всичко зависи от качеството. При утвърдените марки не се налага често точене, не се променят цветът и целостта, няма компромис по отношение на връзката между острието и дръжката, особено ако в нея е включен и друг материал. Но ако ножът е по-евтин или от неясен производител, е разумно след две години ползване да го изхвърлите.

Рендета
Добре е да ги сменяте на 3 - 4 години. През това време са появяват пукнатини, а понякога и ръждиви петна. Именно в тях остават хранителни частици, които гният. Освен това остриетата затъпяват и тогава заради по-големия натиск при работа има реален риск частици ръжда или други вредни неща да попаднат върху храната.

Гъби и абсорбиращи кърпи
Безопасно може да ги използвате до 2 седмици, защото са страхотен склад за огромно количество микроби. И това се дължи на факта, че в тях се задържа много влага. Затова при покупка избирайте гъби с по-пореста структура, от които при изплакване с гореща вода по-лесно да се отстранят част от замърсяванията. Абсорбиращите кърпи изпирайте след всяко използване и никога не ги оставяйте мокри в мивката, а по възможност ги изсушавайте.

Кърпи
Те също поемат много влага - заради бърсане на ръцете или на съдове. Няколко пъти седмично ги перете в много гореща вода и след най-много два месеца просто ги изхвърлете.

Ето какъв е срокът на годност
на някои кухненски аксесоари

Дървени дъски за рязане
В зависимост от материала, от който са изработени, имат и различен срок на годност. Дървените най-лесно се компроментират по отношение на целостта си и в образувалите се резки и пукнатини лесно попадат микроби и нечистотии. Най-важно е тези дъски да не остават мокри. И въпреки всички грижи е разумно дървената дъска да се сменя всяка година.

Дървена шпатула
При нея ситуацията е подобна на тази с дървената дъска за рязане, като допълнението е, че я подлагаме и на високи температури, докато готвим. Затова я сменяйте всяка година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата