Въпреки COVID 19 Милано отново е център на дизайна

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9052414 www.24chasa.bg
Снимка Moroso

Отменена през април заради пандемията от коронавируса, Миланската седмица на дизайна се завръща в близък до оригинала формат.
Milano Design City на практика е вариант на Fuorisalone, съпътстващото изложение на традиционния Международен мебелен панаир в столицата на Северна Италия, който не се състоя тази година. Новият вариант на форума се разполага в много локации на италианския град, предлагайки гъвкава и богата програма между 28 септември и 10 октомври.

По улиците на артистичния квартал „Брера“, в шоуруми, музеи и галерии се представят над 320 бранда и близо 650 дизайнери, които ще станат част от около 400 събития.
Сред тематичните акценти тази година са културата в дизайна и иновациите, редизайнът на градските пространства, устойчивостта и кръговата икономика.
Milano Design City е от особено значение за италианската индустрия на дизайна, която бе силно засегната и принудена да спре производство заради почти двумесечната карантина в Италия. Превръщайки се в жива сцена за брандове от различни мащаби и страни, тези две седмици са от изключителна важност не само за местните компании, а и за всички останали, които задават тенденциите в дизайна на интериора и градската среда.

Организаторите, сред които особено важна е ролята на общината, предлагат разнообразни формати за стотиците събития – свободно достъпни или изискващи покана, дискусии и кръгли маси на живо, кaкто и уебинари. На практика Milano Design City е продължение на създадената през юни платформа Fuorisalone Digital, която обаче се оказа недостатъчна възможност за презентация на новите колекции и идеи на дизайнерите и брандовете.

Атмосфера от миналогодишното издание на Fuorisalone
Снимка Salone del Mobile
Атмосфера от миналогодишното издание на Fuorisalone Снимка Salone del Mobile