Градина: Как да се грижим за азалията

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9072206 www.24chasa.bg

Азалията е едно от най-взискателните растения, които отглеждаме. Сред най-важните условия за доброто й развитие, могат да отделят следните:

Прохлада;

Свеж въздух;

Изобилно поливане с чиста вода и редовно пръскане, за да се поддържа висока влажност на въздуха;

Кисела почва.

Азалиите цъфтят късно през зимата и рано на пролет. Когато купувате азалия, избирайте растение с няколко цвята и много пъпки. Без правилни грижи цветовете ще увяхнат, а пъпките ще опадат. Тайната на продължителният растеж на азалията и съхраняването до следващата година се крие в обилното поливане, почвата трябва да бъде винаги влажна, невисока температура и ярка разсеяна светлина. Увяхналите цветове се отстраняват, а короната се формира.

Проблеми при отглеждането:

Набръчкване на листата: най вероятната причина за набръчкване и опадване на листата на азалията е недостатъчното поливане. Може няколко пъти в седмица да потопите саксията в дълбок съд с вода до пълното й поемане. Друга възможна причина може да бъде ниската влажност на въздуха( поставете саксията във влажен торф ) или много високата температура или прекалено яркото слънце.

Кратък период на цъфтеж. Много топъл и сух въздух. Поставете саксията по-далеч от отоплението и ежедневно оросявайте листата. Причина за преждевременното увяхване на цветовете може да бъде и прекалено ярката слънчева светлина и недостатъчният полив.

Пожълтели листа: прекалената влага или твърдата вода.

Слаб ръст, кафяви листа, слаби пъпки или отсъствие на цъфтеж: могат да бъдат свързани с посаждането на азалията в неподходяща почва.

Виждайки в магазина саксия с красиво цъфтящи цветя много хора не могат да издържат и я купуват, но много не знаят, че азалията не може да расте и цъфти в обикновени стайни условия. Необходимо е да им осигурите прохладна и влажна атмосфера.

Можете да поставите саксията с азалията между прозоречните рамки, там е по-прохладно, но се налага да внимавате температурата да не пада под 8°С.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена