"Сферата на Нимайер" "кацна" в Лайпциг (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9110297 www.24chasa.bg

Един от последните проекти на бразилския архитект Оскар Нимайер (1907 - 2012) бе реализиран посмъртно в Лайпциг.

Става дума за кълбото от бетон и стъкло, наречено "Сферата на Нимайер", проектирано от бразилеца по поръчка на Лудвиг Кьоне. Собственикът на завод Kirow в Лайпциг, в който се произвеждат трамваи и кранове в Лайпциг, се среща с Нимайер през 2011 година и му поръчва да проектира нещо нестандартно за разширяване на столовата на завода.

След смъртта на Нимайер неговият асистент Жаир Валера доразработва скиците за завода и така сферата "каца" в един от ъглите на сградата от XIX век. Представлява кълбо с диаметър 12 м, чиято фасада комбинира бетон и стъкло. Общо 144 триъгълни панела реагират на светлинния интензитет, благодарение на вградената технология от течни кристали Eyerise, контролирана от специално разработено приложение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години