Историята на „френския“ кроасан – закуска за бунтари

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9147490 www.24chasa.bg

Ароматен кроасан, взет от малка пекарна в Париж, и падащи есенни листа. Да, и ние се размечтахме! И ако това не е достатъчно, представете си мързелива сутрин, малка кръгла маса, чаша кафе и въпросния топъл маслен кроасан - хрупкав отвън, лек и пухкав отвътре… Приятен за гледане от всички страни и по всеки начин, който съзнанието ни позволява да си го представим.

А сега се заровете по-задълбочено. Откъде произлиза тази вкусотия всъщност? Отидете отвъд простия отговор за „малката пекарна зад ъгъла“ и потърсете произхода,

истинското родно място

на този толкова известен френски деликатес. Може би следващите редове ще разбият представите ви, но гарантираме, че четенето ще си заслужава.

Е, оказва се, че кроасанът, на който се наслаждавате, докато се взирате с влюбено в Айфеловата кула… не е френски!

Нека започнем отначало. Кроасаните са печиво в стил Viennoiserie, който, разбира се, е кръстен на австрийската столица Виена, или иначе казано - родното място на кроасаните. Предшественикът на съвременния вариант на изкушението се нарича кипферл и датира от 13 век. Той често е бил с ядки или други пълнежи и се смята за форма на еврейски сладкиш. Около началото на 17 век тестото му започва да се променя и рецептата му е документирана за първи път.

Как обаче той успява да се превърне в традиционния кроасан? Легендата разказва, че виенски пекари, работещи изтощителни нощни смени, чули турски войници да прокопават тунели под града по време на нападение през 1683 година. Те алармирали защитниците на града и го спасили от османската обсада. В чест на тази случка пекарите създавали сладкиши, които символизират полумесеца, който е и виден символ на турското знаме. Немската дума кипферл (на български – полумесец) се превръща в

кулинарно пресъздаване на победата на Виена.

Първите доказателства за наличието на кроасани във Франция се дължат на пекар на име Август Занг. В Париж в началото на 1800 г. той имал изискана сладкарница Boulangerie Viennoise, наречена на родната му Виена. Мястото се славело с много от известните им лакомства - включително кипферл. Неговата парижка версия обаче не отговаряла напълно на първоначалната рецепта. Ето защо парижани започнали да ги наричат croissant (от френски – полумесец) заради техните специфични форми.

Така през 1915 г. френски пекар на име Силвен Клавдий Гой написва рецептата, която всички познаваме и обичаме днес, особено докато седим с топла чаша кафе сутрин.

А като заговорихме за такива деликатеси по време на закуска, е редно да препоръчаме и къде на родна земя да намерите

отлична версия

на така известния кроасан. В BILLA Пекарна например се приготвят топли и пресни печива на всеки 30 минути, които са замесени с грижа и качествени съставки. Също като в Австрия преди десетилетия, всички вкусотии са изпечени от професионални пекари, които всеки месец включват в асортимента на веригата нова рецепта – хляб на месеца.

Пекарите на BILLA са преминали професионално обучение от Съюза по хранителна промишленост и са сертифицирани от Министерството на науката и образованието.

Печивата на компанията са част от активност под надслов

„Прясно и безопасно – с грижа за всички нас“.

Тя обхваща секторите за пазаруване: BILLA Пекарна, Витрина Деликатеси, Топла витрина, Плодове и зеленчуци.

Подготовката и съхранението на предлаганите от веригата продукти се осъществява в обособена зона, която едновременно ги защитава и поддържа свежи. Всички работни помещения и плотове подлежат на регулярна дезинфекция. Пресните храни, като печива и топли ястия, са разположени на рафтове с безопасни плексигласови врати. Всички служители носят защитно облекло, а за безплатно ползване на клиентите са предоставени безплатни найлонови ръкавици.

Ето защо ви предизвикваме да опитате апетитните творения в близкия до вас магазин, а защо не и да споделите историята на кроасаните с приятел? Със сигурност ще има изненадани.