Направиха алпийска къщичка с тръстика

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9166961 www.24chasa.bg
Снимки University of Stuttgart

Екип от занаятчии и студенти от Университета в Щутгарт разработи и построи в Австрия прототип на алпийска къщичка, покрита с тръстика. Проектът е наречен SkinOver Reed и цели откриването на устойчиви материали за използване при строителство в зони с висока надморска височина в Алпите.

Експериментаторите са се спрели на тръстиката, защото е въглеродно неутрален ресурс, расте бързо, което прави технологичната верига много къса, генерира ниски вредни емисии и не замърсява. Доказателство за последното са и констатациите, че там, където тръстиката вирее, качеството на водата е добро и се осигурява естествена среда на много животни.

За използването за строителство екипът използва мъртвата тръстика в горната част, като по този начин освен, че се набавя екологичен материал, се подпомага и растежът. При SkinOver Reed с тръстика са покрити покривът и фасадите. Къщичката е от дървена конструкция и с каменна основа. Екипът посочва, че в края на живота си като строителен материал тръстиката може да компостирана.

Направиха алпийска къщичка с тръстика

Направиха алпийска къщичка с тръстика