Над 13 000 кенчета украсиха фасада

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9177641 www.24chasa.bg
Снимки dezeen

На два етажа на площ от 106 квадратни метра, се простира новият магазин на холандския моден бранд Daily Paper в Манхатън. И няма начин да бъде отминат, защото фасадата му е много различна. Тя е покрита с над 13 000 смачкани алуминиеви кенчета.

Избрани са бели, зелени и черни, като всички са предоставени от производител на студен чай от Аризона. Преди да бъдат поставени на фасадата, от тях ръчно са били изрязани някои части, после са били компресирани, а накрая залепени и завинтени върху панели.
Автор на дизайна отвън и вътре е Хедър Фолдинг от студио 4Plus Design, която е включила много препратки към традициите на Холандия и на Африка. Причината е, че основателите на бранда са трима холандци от африкански произход - от Сомалия, Мароко и Гана.

Затова и кенчетата са подредени по точно определена схема, заимствана от бижута, типични за Черния континент. Преди да се превърне в сегашния магазин, сградата е била изоставена, а след ремонта се появява новият оригинален покрив, на който се открояват елементи, типични за традиционните холандски градски къщи.

В интериора също има много отличителни детайли, преплетени с историята на Daily Paper. Сред оригиналните елементи са картата на САЩ, направена от вестници "Ню Йорк таймс", пуфовете на бранда, стълбите с рисунки. А на пода в центъра се откроява мозайка с вградени светлини, очертаваща съзвездието, което се е виждало най-ясно в Амстердам в деня на основаването на бранда - 1 април 2012 година. Изчислението е направено от специалисти по африканска космология.

Над 13 000 кенчета украсиха фасада

Над 13 000 кенчета украсиха фасада