Дизайн: Шумоизолация с пръчки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9201378 www.24chasa.bg
Снимки dezeen

Дизайнерът Андреа Руджиеро проектира шумоизолиращи пръчки като алтернатива на акустичните панели. Но същинската иновация на Soundsticks е в материала, защото става дума за остатъци от производството на шведската фабрика за мебели Offecct.

Първоначално идеята била за основа да се използват картонени тръби, които да бъдат облицовани. Но се оказало, че са твърде тежки за дизайна на висящата конструкция. Затова Руджиери променил плана и заложил на акустичен филц, който бил оформен като тръби и покрит с плат.

Филцът е сертифициран от органите в Швеция и е направен от отпадъчни продукти - настърган текстил и раздробен полиетилентерефталат, получен от пластмасови бутилки за вода. Шумоизолиращите пръчки са облицовани с остатъци от дамаски, използвани от Offecct. Краищата на пръчките са затворени от рециклиран алуминий, получен от кенчета за напитки. Така Soundsticks са продукт, който може изцяло да се рециклира. Дизайнът дава възможност да се групират по различен начин - в права линия, в кръг, полукръг и т.н.

Дизайн: Шумоизолация с пръчки