Две суперлесни рецепти за туршии

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9212070 www.24chasa.bg

Време е за туршии. Българинът ги обича, те са традиционно на трапезата ни и ние ще ви покажем две от най-лесните и сполучливи рецепти днес.

Класическа туршия

2 кг карфиол

2 кг чушки

2 кг моркови

2 кг зеле

стръкове копър

парчета целина и скилидки чесън по желание


За саламурата:

2 л вода

1 л оцет

200 г сол

500 г захар

400 г олио

черен пипер на зърна


Начин на приготвяне:

1. Измийте и почистете зеленчуците.

2. Нарежете ги на форми, които ви допадат.

3. Подредете зеленчуците в буркани, като ги редувате и слагате от подправките.

3. Кипнете саламурата и веднага залейте бурканите до горе. Може да направите туршията и в бидонче.

4. Ако правите буркани, затворете с капачки. Ако правите в бидон, затиснете с чиния и дръжте на хладно за две седмици. 

Софийска сурова туршия

1 кг морко­ви

1 кг камби

1/5 кг зелени домати

1/5 кг карфиол

стебла целина на дребно

магданоз

ко­пър

черен пипер на зърна

За саламурата:

1,750 л вода

100 г сол


Начин на приготвяне:

1. Измийте и почистете зеленчуците.

2. Нарежете ги в еднаква големина и във форма, която предпочитате. Надупчете доматите.

3. Подредете зеленчуците в буркани, като ги редувате и слагате между тях от подправките.

4. Направете саламурата от вода и сол.

5. Залейте с нея зеленчуците.

6. Затворете бурканите и съхранявайте туршията на хладно.