Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9219133 www.24chasa.bg
Снимки ОМА

Norra tornen се намират в Стокхолм и са построени по проект на холандското архитектурно студио OMA. Неотдавна те получиха наградата за небостъргач №1 за 2018 - 2020 година от International Highrise Award.
Това е един от призовете, които се дават в тази област, и се връчва от 2003 година по инициатива на градската управа на град Франкфурт, Германския музей за архитектура и DekaBank. Обхваща сгради с над 100 етажа, построени за двегодишен период.

Norra tornen са две жилищни кули с височина 110 и 125 метра, които се извисяват от двете страни на централен булевард в Стокхолм и са своеобразна врата между централната част на града и околните квартали. Определено се открояват на фона на традиционната архитектура, но и хармонират с нея, най-вече заради цвета на фасадите.

Авторът на проекта Рейнир де Граф разкрива, че умишлено е търсил препратка към брутализма от 60-те години на миналия век. Тогава по света става модерно да се строят сгради със строги форми, в които студенината на бетона играе централна роля.
Кулите в Стокхолм също са от модули, но са "облечени" в красива и високотехнологична дървена облицовка, създаваща усещане за топлина и уют. Всяко жилище разполага и с малка лоджия, а гледките, които се откриват от по-високите етажи, са голям плюс. Сградите са построени съобразно всички съвременни изисквания за енергийна ефективност, а обитателите разполагат със смарт системи в домовете си.

Кули в Стокхолм с приз за 
най-добър небостъргач

Norra tornen победиха в конкуренцията на 31 небостъргача от 14 страни, а награда включва и парична премия на стойност 50 000 евро.