Съдружник на Заха Хадид загуби дело за контрол върху наследството й

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9271802 www.24chasa.bg
На 5 декември 2014 година Заха Хадид и Патрик Шумахер (от дясната й страна) заедно направиха символична първа копка на строежа на крайбрежния небостъргач Curbed Miami в американския град Снимка Ройтерс

Патрик Шумахер, директор на архитектурното студио на Заха Хадид, загуби делото за едноличен контрол върху наследството й и бъдещи приходи.
Решението е на Британския върховен съд, където той внесе иск в началото на 2019-а срещу останалите трима разпоредителите с богатството - племенницата Рана Хадид, художника Браян Кларк и предприемача Питър Палумбо.

Така Шумахер няма да има право на вето върху решенията, взети от 363 служители на Zaha Hadid Limited, корпорацията, включващата 5 фирми, генериращи годишни продажби на стойност 74,59 млн. долара, както и по отношение на богатството на Хадид, което е на стойност около 100 милиона паунда. То включва имоти по света, картини, скици и др.

Заха Хадид почина внезапно през март 2016-а на 65, но се оказа, че година по-рано е направила завещание, в което посочва четиримата за разпоредители с активите и бъдещите приходи, свързани с архитектурното й студио и фондацията й.
Споровете започнаха почти веднага след смъртта на великата архитектка, въпреки, че всеки получи пари от наследството и по личните си сметки - 500 000 паунда за Шумахер и общо 1,7 милиона паунда за останалите трима.
По време на делото лъснаха нелицеприятни истории, включително за предполагаеми злоупотреби от страна на Патрик чрез вето върху решения в компаниите, както и за неподходящи сексуални отношения с млади служители, на които после заплатите били повишавани.