Преместиха 5-етажна сграда, без да я разрушават (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9302079 www.24chasa.bg

18 дни бяха необходими, за да бъде преместена 5-етажна сграда, но без да бъде разрушавана.
Уникалната операция бе извършена в китайския град Шанхай с помощта на ходеща машина, разработена от местната компания Evolution Shift.

Зданието е училище, построено през 1935 година и е паметник на културата и затова трябваше да бъде спасено. Но се оказало, че традиционните методи за преместване чрез релси или платформи на колела не вършат работа. Първо, заради сложната траектория, защото сградата с тегло 7600 тона трябвало да се премести на 62 метра в северо-западно направление, но и да бъде завъртяна на 21 градува. И второ, задачата се усложнявала от Т-образната форма на постройката. Така инженерите от Evolution Shift предложили свое решение.

Операцията започнала с оформянето на "окопи" и вмъкването в тях на 198 роботизирани "крака" под основата. Придвижването става като се имитира ходенето - докато едни "крака" са повдигнати, други са стъпили. Всяко движение е детайлно изчислено, за да се гарантира стабилността на масивната конструкция, чието състояние се наблюдава от сензори, прикрепени на всеки "крак".
Причината училището да бъде преместено е, че на терена, на който се е намирало, предстои да бъде изграден обширен търговски и офис комплекс с модерни сгради, включително небостъргач с височина 250 м.